50/30 on parempi kuin 20/20

3.7.2007

thumb___pic001070

Viikonlopun ilmastokokous Kreikan Ionninassa sisälsi raikkaita ehdotuksia

Elämä on joskus siirtymistä kokouksesta toiseen. Viime viikolla olin Brysselin lisäksi AKT-maiden ja EU:n yhteiskokouksessa Wiesbadenissa. Viikonlopuksi menin Kreikan Ioanninaan EPP:n ilmastokokoukseen. Lentoyhteydet rasittivat – tuntui typerältä lentää Helsingistä Rhodoksen kautta Ateenaan ja sieltä ylös Luoteis-Kreikkaan mutta muita yhteyksiä ei ollut. Sunnuntaina palattuani kotiin lähdin maanantaina Brysseliin, josta tiistaina Maltalle EPP-ED-ryhmän opintopäiville, joilla nyt olen.

Mutta ensin Ioanninaan:

thumb___pic001072

IPCC-guru Phil Jones esittelee ilmastomuutosta koskevaa tutkimusaineistoa

Tämä on lähinnä kuvallinen matkakertomus, mutta muutama sanakin on paikallaan, sen lisäksi että aiheesta löytyy tiedote.

Olen saanut tehtäväkseni johtaa Euroopan kansanpuolueen EPP:n ilmastotyötä, ja Ioanninan kokous liittyi tähän. Esittelin Euroopan keskustaoikeistolaisille puolueille ilmastoraporttini ensimmäisen osan, joka keskittyy ilmastonmuutoksen analysointiin. Samassa yhteydessä järjestettiin Euroopan kansanpuolueen ja sen kreikkalaisen jäsenpuolueen Nea Demokratian (Uusi demokratia) ympäristökongressin, jonka pääpuhujana oli Kreikan pääministeri Kostas Karamanlis.

En ole koskaan muuten kokenut politiikassa mitään sellaista hurmosta, jota kreikkalaiset tuntuvat harrastavan. Karamanliksen saapuminen kokouspaikalle aiheutti valtavan juhlan ja myrskyn, jota huutosakit ja dramaattinen musiikki rytmitti. Karamanliksen puhe keskeytettiin noin viiden minuutin välein rytmikkäillä kannustuslauluilla. Oma kamerani oli siinä vaiheessa uuvahtanut, mutta jos avustajaltani löytyy hurmoskuvia, liitän ne tähän blogiin myöhemmin.

thumb___pic001073

Atte Korhola esittelee Eurooppaa koskevia ennusteita

Viikonlopun ehkä maineikkain vieras oli brittitutkija, professori Phil Jones. Hän johtaa YK:n ilmastopaneeli IPCC:n ilmakehätutkimuksen osuutta. Jones on myös maailman ensimmäisiä ilmastomuutostutkijoita, joka kahdeksankymmentäluvun alussa keksi alkaa yhdistää tietoja lämpötilanvaihteluista globaalisti.

thumb___pic001075

Asiantuntijavieraana kokoukseen osallistui myös Jouko Rämö Pohjolan Voimasta

Kokouksen kiinnostavin anti lienee se yksimielisyys, joka vallitsi ilmastostrategiassa. Ensinnäkin on tärkeää pyrkiä kohti mahdollisimman globaalia ilmastopolitiikkaa: EU:n yksipuolisiin toimiin tyytyminen ei riitä. Ilmastopolitiikkaa on kehitettävä siihen suuntaan, että saamme siihen merkittävimmät toimijat mukaan.

Toiseksi, päämäärät ovat ensisijaisempia kuin keinot. Viime huippukokouksen päätöstä nostaa uusiutuvien osuus jo vuoteen 2020 mennessä viidennekseen keskittyy keinoon. Jos siihen mennään tarkkaan harkitsematta, voi käydä niin että keino kääntyy päämäärää vastaan: tavoitetta ei sa esimerkiksi toteuttaa hakkuita moninkertaistamalla, jolloin kestävältä metsäpolitiikalta viedään pohja. Siksi parempi kuin 20/20 olisi 50/30. Eli: PÄÄSTÖTTÖMIÄ energiamuotoja olisi oltava puolet vuoteen 2030 menessä. Ja jäsenmaiden varassa olisi se valinta, millä keinoin tähän mennään. Tämä tarkoittaa Fifty-Thirty instead of Twenty-Twenty. Uskon että tällä tavalla päästäisiin paljon parempiin tuloksiin.

Kolmanneksi, kokouksessa tuli esiin, miten tärkeää EU:n olisi hilautua AP6-maiden teknologiayhteistyön kylkeen. Tarvitaan
Asia-Europe-Pacific Partnership eli AEPP, joka keskittyisi päästöjen minimointiin mm. kehittämällä eri tuotannonaloille kriteerit mahdollisimman pienille päästöille tuotettua tonnia kohti. Neljänneksi, ja tämä liittyy voimakkaasti AEPP-maiden yhteistyöhön, tarvitaan ilmastoinvestointeja suosiva ilmapiiri.

thumb___pic001074

Illallisella professorit Jones ja Korhola

thumb___pic001077

Kuvassa EPP:n puheenjohtajan kabinettipäällikkö Ingrid. Löysin samalla kamerastani uuden toiminnon

thumb___pic001085

…jota sitten kokeilin eri ihmisiin: Atte ja avustajani Miikka

thumb___pic001086

Miikka tässäkin

thumb___pic001079

Ioanninassa ei menty minnekään ilman poliisisaattueita. Ulvovat sireenit ja pysäytetyt liikenteet tuntivat pikkukaupungissa liiankin mahtipontisilta.

thumb___pic001078

Ekskursiolla tutustumassa paikalliseen luontopolkuun.

thumb___pic001080

Miikka ihastelee jyrkkää pudotusta. Täällä ei kannattaisi vaellella pimeän tullen.

thumb___pic001081

Piti mennä katsomaan. Kymmeniä metrejä.

thumb___pic001082

Minä myös!

thumb___pic001084

Huimaavaa

thumb___pic001083

Kreikassa päädytään aina ihastelemaan myös kirkkoja. Tämä oli 200 asukkaan kylän kyläläisten hartaudella vaalima aarre ja ylpeydenaihe.

thumb___pic001087

Ja saattomeno jatkui

thumb___pic001088

Joka ainoassa risteyksessä poliisit passissa. Taisimme työllistää koko kaupungin poliisikunnan.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *