Komissio vastasi Korholan kysymykseen koskien työntekijöiden vapaata liikkuvuutta ja pankkipalveluiden tasavertaista saatavuutta

6.5.2007

KIRJALLINEN KYSYMYS E-1499/07
esittäjä(t): Eija-Riitta Korhola (PPE-DE)
komissiolle

Aihe: Työntekijöiden vapaa liikkuvuus ja pankkipalveluiden tasavertainen saatavuus

Työntekijöiden vapaa liikkuvuus on yksi tärkeimmistä Euroopan unionin kansalaisilleen takaamista oikeuksista. Varsinkin nuoremmat työnhakijat hakeutuvat mielellään töihin ulkomaille. Työssäkäyntialueena pidetään koko EU:ta, ja periaatteellisella tasolla työntekijöiden liikkuvuus on taattu. Monet käytännön ongelmat kuitenkin haittaavat edelleen Euroopan laajuisten työmarkkinoiden toimivuutta ja ovat jopa esteinä vapaalle liikkuvuudelle.

Nuoret ovat valmiita lähtemään työn perässä naapurimaihin ja kauemmaksi. Tavatonta ei ole se, että pariskunnat työskentelevät eri maissa ja asuvat vielä kolmannessa. Nämä asumis- ja työssäkäyntijärjestelyt kaatuvat kuitenkin jossain tapauksissa pankkien asuntolainan myöntämisperusteluihin. Esimerkiksi brittifirman palveluksessa oleva ja Isossa-Britanniassa yli 183 päivää viettävä ja siten Isoon-Britanniaan verovelvollinen belgialaismies ei saanut suomalaispankeilta asuntolainaa, vaikka hänellä oli osoittaa 30 prosentin käsiraha ja tieto Isossa Britanniassa maksettavista tuloista. Pankki kuitenkin vaatii suomalaista sosiaaliturvatunnusta, minkä henkilö saisi, jos hän työskentelisi Suomessa. Mies on asunut suomalaisen vaimonsa ja 1 vuotiaan poikansa kanssa Oulussa ja valitettavan avioeron jälkeen haluaisi edelleen jatkaa Suomessa asumista. Kielteiset lainapäätökset merkitsevät sitä, että ko. henkilö ei voi hankkia Suomesta asuntoa, ja siten myös yhteys isän ja pojan välillä jää harvaksi.

Vastaavasti myöskään suomalainen Ruotsissa työskentelevä mutta Suomessa asuva henkilö ei pankkien ohjeiden mukaan saa suomalaispankista asuntolainaa. Tämäkään käytäntö ei ole omiaan edistämään työntekijöiden vapaata liikkuvuutta.

Onko komissio tietoinen pankkien käytännöistä asuntolainojen myöntämisen suhteen? Onko komissio suunnitellut toimenpiteitä tilanteen parantamiseksi? Miten pankkipalveluiden tasavertaista tarjontaa voitaisiin edistää työntekijöiden vapaan liikkuvuuden turvaamiseksi?

E-1499/07FI
Charlie McCreevyn
komission puolesta antama vastaus
(7.5.2007)

Komissio on tietoinen EU:n kansalaisten käytännön ongelmista valtioiden rajat ylittävässä asuntolainanhaussa ja pankkien käytännöistä, joita arvoisa parlamentin jäsen selostaa. Pankkien käytäntöjen taustalla voi olla monenlaisia syitä, esimerkiksi kaupallisia, sääntelyä koskevia tai verotuksellisia syitä.

Komissio haluaa helpottaa asuntolainajärjestelyitä EU:ssa niin lainanantajien kuin -saajien eduksi. Siksi se on vuodesta 2003 lähtien tarkastellut perusteellisesti niitä esteitä, joita lainanantajat ja -saajat kohtaavat valtioiden rajat ylittävässä asuntolainatoiminnassa. Vuoden 2007 loppupuolella komissio aikoo antaa valkoisen kirjan, jossa esitetään alan poliittisia linjauksia.

Lisätietoja valtioiden rajat ylittävän toiminnan esteitä koskevasta tarkastelusta on saatavilla Internet-osoitteessa
http://ec.europa.eu/internal_market/finservices-retail/home-loans/integration_en.htm.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *