Yllättäviä havaintoja

18.4.2007

thumb___pic001010

Ministeri isona?

Maanantaina Kokoomuksen puoluehallitus ja –valtuusto siunasivat puolueen ministerijaon ja hallitukseen menon. Seurasin paikalla kansanedustajien täyttymyksen ja haikeuden hetkiä ilkeän flunssan samalla asettuessa keuhkoputkiini. Euforiaa katsellessani sanoin vieressäni istuvalle IS:n toimittajalle Mika Lehdolle: "Katso nyt tuota Kataisen Jyrkiä. Jos sillä olisi pitkä letti, lasit poissa ja vähän lisää ikää, mies olisi ilmetty Kuustosen Mikko." Nuo kaksi ovat oudon samanlaisia, ja vieläpä Savonmaalta: Mikko on Oravikoskelta, Jyrki Siilinjärveltä, välillä vain 64 kilometriä. (Mikon kasvonpiirteet ovat syöpyneet verkkokalvoilleni kohtuullisen hyvin kehitysmaamatkojen ajoilta.)

Tuntui oikein hyvältä lentää tiistaina takaisin Brysseliin ja todeta hallitusneuvottelujen homma suoritetuksi. Saimme energiaan ja ilmastoon mielestäni hyvän tuloksen, kunhan ministerit vaan sen toteuttavat.

Nyt on aika keskittyä Brysselin asioihin, sen se on ansainnut. Ensin tauti silti kuriin.

Sain antibiootit ja pakotin itseni lepoon. Brysselin kotiin oli ilmaantunut jostain uusi levy, Kuustosen Hietaniemi. Kuuntelin sitä, ihmettelin kansikuvaa ja tuoretta havaintoani: totta tosiaan, samanlainen suu, huulet, leuan muoto, nenän muoto ja jopa kulmakarvat.

Mikon levyssä on taas pari aarretta: esimerkiksi Talvipuutarha on riipaisevan kaunis rakkauslaulu pitkään yhdessä olleesta parista, joka yrittää viettää 25-vuotishääpäiväänsä.
Ja Töölönlahden rantaa kiertää eksyneet
kulkee vähin äänin anteeksantaneet
Töölönlahden rantaa – talvipuutarhaan
vievät vanhan liiton toipumaan
tähtikirkas yö – tulee tähtikirkas yö

Viikon varrella tuli viestejä Atelta; hän oli ilmastokokouksessa Wienissä, jonka järjestäjänä oli European Geosciences Union Assembly. Yli 10 000 tutkijaa, fyysikoita, meteorologeja, paleotutkijoita ja geofyysikoita, alansa huippuja. Huolestuttava oli kokouksessa esitetty väite, että hiilidioksidien stabilointi tietylle tasolle ei auta enää juuri lainkaan estämään ilmastomuutoksen riistäytymistä. Ihmistoiminnasta aiheutuvista kasvihuonekaasuista tulisi päästä kokonaan eroon, mikäli ilmastonmuutos aiotaan estää. Prosessit elävät ja vaikuttavat luonnonjärjestelmissä vähintään 500 vuotta, joten stabilointi ei auta. Atte kertoi myös, että johtava merenpinnan nousun tutkija Stefan Rahmstof nosti ennustetta pinnan noususta ja piti IPCC.n arviota liian matalana.

Samaan aikaan Kansainvälisestä energiajärjestöltä IEA:lta tuli ennuste, että Kiinan hiilidioksidipäästöt kohoavat USA:n päästöjä suuremmiksi mahdollisesti jo tänä vuonna tai ensi vuonna. Kiinassa otetaan käyttöön uusi hiilivoimala joka neljäs päivä. ”Euroopan toimilla päästöjen rajoittamiseksi voi olla hyvä tarkoitus ja ne voivat olla hyvin eettisiä, mutta kun asiaa tarkastelee numeroiden valossa, niiden merkitys on hyvin vähäinen”, totesi IEA:n pääekonomisti Fatih Birol.

Torstaina sain nimityksen Euroopan EPP-puolueiden ilmastoraportin vastaavaksi. Ei taida olla mitään järkeä toistaa siinä samoja ortodoksisia totuuksia ja johtopäätöksiä, joita raportit ovat jo täynnä. Pakko kysyä ilman ideologisia pidäkkeitä, mitä nyt. Mihin systeemiin Kiina, Intia ja USA lähtevät mukaan?

thumb___pic001011

Vai tuleva presidentti pienenä?

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *