Olen pahoillani

15.3.2007

Ilta-Sanomat kirjoittaa tänään tiistain päiväkirjamerkinnästäni, jossa tarkkailen pääministeristämme kirjoitettuja juttuja kansainvälisessä mediassa. Uutisoin siinä laatulehti Der Spiegelin uunituoretta numeroa, joka oli nostanut Suomen vaalien kärkiuutiseksi pääministerin henkilökohtaisen elämän käänteet ja arvioi juuri niiden kasvattavan hänen kansansuosiotaan. Viittasin Der Spiegelin vihjailuihin pääministerin uudesta suhteesta ja halusin tarkkailijana sanoa, että eihän tällaisista asioista ennen vaaleja tiedoteta. Muotoiluni oli huono, koska siitä saattoi saada sellaisen käsityksen, että minulla olisi asiasta näitä lehtijuttuja parempaa tietoa.

Kun eilen sain palautetta blogistani, palasin lukemaan tekstiä ja ajattelin poistaa maininnan, ettei kukaan pahoittaisi mieltänsä. Laitoin sen kuitenkin yön yli harkittuani takaisin. On parempi, että jokainen näkee mitä itse asiassa kirjoitin ja missä kontekstissa.

Minulla on tapana blogissani useinkin tarkkailla politiikan ilmiöitä ja sitä kummallista logiikkaa, joka poliittiseen nosteeseen tai laskukierteisiin liittyy. Se on joskus lähes mystiikkaa, ja houkuttaa tietenkin analysoimaan sitä.

Kaikki jotka päiväkirjaani lukevat, tietävät että tyylini tarkkailla politiikan ilmiöitä on hyvin poleeminen. Sellainen sopii mielestäni henkilökohtaiseen päiväkirjaan. Viralliset tiedotteet julkaistaan muualla. Tarkoitukseni ei ollut kommentoida pääministerin yksityiselämää. Tarkoitukseni oli puhua aiheesta mediailmiönä maailman lehdistä ja julkistuskommenttikin liittyi nimenomaan siihen, miten median kanssa yleensä toimitaan.

Olen äärimmäisen pahoillani niiden edessä, jotka tästä ovat loukkaantuneet. Pyydän anteeksi kaikilta, joiden mielen olen pahoittanut. Se ei ehdottomasti ollut tarkoitukseni. Tuollaisella kommentilla ei ollut myöskään mitään syytä tehdä vaalikampanjaa.

Näin vaalien alla ei kannata kuitenkaan ylipolitisoida asiayhteydestä irrotettuja lauseita ja lauseenpuolikkaita. Päiväkirjamerkintäni ei kuulu millään tavalla Kokoomuksen kampanjaan, vaan on henkilökohtainen näkökulmani politiikan tarkkailijana eri ilmiöihin. Viralliset kannanotot löytyvät näiltä sivuiltakin "ajankohtaista" linkin alta. Olisipa eilen julkisuuteen laittamani kannanotto, jossa olen huolissani ilmastonmuutoksesta ja sen torjumisesta, saanut tilaa lehdistössä edes pikku-uutisen verran. Ilmastonmuutos on kuitenkin megaluokan kysymys verrattuna yhteen päiväkirjan lauseeseen, joka sai julkisuutta etusivun ja aukeaman verran. Eräänlainen mediailmiö kai sekin.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *