Ilmastomuutoksen torjunta uhkaa kiihdyttää kasvihuoneilmiötä

14.3.2007

– Tulevan vaalikauden tärkeimpiä haasteita on varmistaa, ettei EU:n huippukokouksen sitova päätös nostaa uusiutuvan energian osuutta viidennekseen aja Suomea ympäristön kannalta kestämättömään metsätalouteen, korosti Kokoomuksen varapuheenjohtaja Eija-Riitta Korhola Lapin vierailullaan.

– Komission ennakkokaavailuissa Suomelle olisi tulossa tästä tavoitteesta hurja potti, osuus olisi 45 % eikä meillä ole vielä mitään takeita siitä, että Suomi olisi saanut itselleen läpi helpotuksia taakanjaossa.

Korholan mielestä ilmastoasioissa vastakääntyneet ovat todella vaarallisia tapauksia vain heidän asiantuntemattomuutensa mahdollistaa tämänkaltaiset epärealistiset lupaukset. Korhola pitää näin tiukkaan aikatauluun sidottua päätöstä ympäristön kannalta vaarallisena. Todellinen uhka on, että ilmastomuutoksen torjumiseksi kaavailtu keino kiihdyttääkin ilmastonmuutosta.

– Ruokohelpivallankumoukseen ei ehditä tällä aikataululla. Vaarana on, että EU:n itselleen asettama tavoite hoidetaan puunpoltolla kun tiedetään, että vesivoima on lähes maksimissaan eikä tuulivoiman osuuden massiivinen kasvattaminen ole realistista.

– Jos energiankulutus noudattaisi nykytasoa ja uusiutuvien tavoite täytettäisiin 2020 mennessä, se merkitsisi hakkuiden tuntuvaa lisäämistä. Metsäteollisuus ry:n arvion mukaan hakkuiden pitäisi kasvaa 1300 miljoonaan kuutioon. Se on yli kolme kertaa enemmän kuin EU nykyisellään hakkaa, Korhola sanoo.

– Tällainen tahti vaarantaisi kestävän metsäpolitiikan ja altistaisi yhteiskuntamme ilmastomuutoksen riskeille entistä pahemmin. Ilmastontavoitteiden kannalta metsien hävittäminen on mieletöntä kasvihuoneilmiöhän johtuu osin juuri metsien hävittämisestä. Metsät ovat tärkeitä hiilinieluja.

– Kestävä metsätalous perustuu siihen, että hakkuut ovat kasvua pienemmät, jolloin pääomaan ei kajota vaan korot korjataan. Metsäteollisuus ry:n arvioiden mukaan viimeistään parissakymmenessä vuodessa EU:n keski- ja pohjoisosien metsät olisi hakattu ja poltettu loppuun samaan tapaan kuin eteläisessä Euroopassa on jo tehty.

– Suomelle on asetettu vuodeksi 2020 ällistyttävän korkea RES-osuus: 45% primaarienergiastamme pitäisi olla uusiutuvia, nyt vastaava luku on noin 25%, mikä sekin on EU:n huippua. Tuo 45% tarkoittaisi sitä, että bioenergia menisi metsäteollisuuden raaka-ainekäytön edelle. Molempiin tarkoituksiin ei riittäisi puuta. Kuitenkin olisi kestävämpää ympäristöpolitiikkaa jalostaa kuin polttaa.

-Tulevan hallituksen on kyettävä torjumaan nämä kauhuskenaariot määrätietoisin toimin. Suomi ei saa niellä purematta komission kaavailuja. Jätteiden energiakäyttöä on lisättävä, vesivoiman osuutta on lisättävä ja turpeen uusiutuvuus on ajettava läpi. Ja ehdottomasti EU-tasolla ei pidä mennä jäsenmaiden päätöksentekotontille niissä energiapoliittisissa keinoissa, joilla päästövähennyksiä yritetään saada aikaan.

Lisätietoja Eija-Riitta Korhola 040 5360326

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *