Ilmastonmuutos: Parlamentin kiusallinen tsunamiväite onneksi nurin

13.2.2007

Ilmastonmuutos: Parlamentin kiusallinen tsunamiväite onneksi nurin

Euroopan parlamentti hyväksyi tänään ilmastopoliittisen päätöslauselman, joka kehottaa jäsenmaita muun muassa rajoittamaan kasvihuonepäästöjä Kioto-tavoitteiden hengessä sekä lisäämään energiatehokkuutta. Kokoomuksen varapuheenjohtaja Eija-Riitta Korhola huokaisi helpotuksesta, kun tieteellisesti perusteeton aloite ilmastomuutokseen yhdistetyistä tsunameista ei mennyt äänestyksessä läpi.

”Onneksi fakta ja fiktio saatiin viime metreillä erotettua. Alkuperäisen päätöslauselman 34. kohta pyysi komissiota kartoittamaan ydinvoimaloiden riskit ilmastomuutoksen aiheuttamien tulvien ja tsunamien varalta,” hän kommentoi.

Idean takana on suomalaiskampanja ”hyokyaalto.org”, joka alun perin perustuu Risto Isomäen fiktiiviseen romaaniin. Romaanin tarinassa ilmastomuutoksen aiheuttama tsunami aiheutti suurta vahinkoa rannikolla sijainneen ydinvoimalan onnettomuuden takia. Tieteellisiä perusteita uhkakuvalle ei Korholan mukaan ole.

”Kannatan suurta varovaisuutta ja riskien kartoitusta mutta tämä aloite oli kiusallinen ja suorastaan nolo ympäristövaliokunnan maineelle. Ensinnäkään ilmastomuutos ei aiheuta tsunameja. Vakaville tutkijoille ajatus on absurdi. Aloitteen takana olevat kollegat ovat oikeassa siinä, että riskien kartoitus on voimaloissa aina tarpeen – mutta väärässä antaen ymmärtää, että sitä ei olisi jo tehty. Yhtään ydinvoimalaa ei rakenneta varmistamatta niiden tulvankestävyyttä,” Korhola painotti.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *