Ilmastomuutoksen aiheuttamat tsunamit ovat vailla tieteellistä perustetta

13.2.2007

Arvoisa puhemies, ilmastoresoluution kohta 34, josta juuri äänestimme, pyysi komissiota kartoittamaan ydinvoimaloiden riskit ilmastomuutoksen aiheuttamien tulvien ja tsunamien varalta. Idean takana on suomalaiskampanja, joka perustuu fiktiiviseen romaaniin, ja sille ei ole tieteellistä pohjaa. Romaanin tarinassa ilmastomuutoksen aiheuttama tsunami aiheutti suurta vahinkoa tuottavan ydinvoimalaonnettomuuden.

Kannatan suurta varovaisuutta ja riskien kartoitusta mutta tämä aloite oli kiusallinen ja suorastaan nolo ympäristövaliokunnan maineelle. Ensinnäkään ilmastomuutos ei aiheuta tsunameja, vakaville tutkijoille ajatus on absurdi. Aloitteen takana olevat kollegat ovat oikeassa siinä että riskien kartoitus on voimaloissa aina tarpeen – mutta väärässä antaen ymmärtää, etteikö sitä olisi jo tehty. Yhtään ydinvoimalaa ei rakenneta varmistamatta niiden tulvankestävyyttä.

Siksi, arvoisa puhemies, minun on pakko pyytää komissiota myös kartoittamaan parlamentin puhtaaseen fiktioon perustuvien aloitteiden aiheuttamat poliittiset riskit. Onneksi tällä kertaa onnistuimme äänestyksellä välttämään typeryyden.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *