Komissio päivitti suhteensa ydinvoimaan – koska sen tekee Vanhanen?

4.1.2007

”Komission ensi viikolla julkaistavasta suuresta energiapaketista tihkuneissa ennakkotiedoissa on ilmastomuutoksen torjunnan kannalta lupaavinta se, että raportissa puhutaan ydinvoimasta positiivisemmin kuin koskaan aikaisemmin”, kiittää Kokoomuksen varapuheenjohtaja ja Euroopan kansanpuolueiden energiavastaava MEP Eija-Riitta Korhola. ”Ydinvoiman rooli merkittävänä päästöttömänä energianlähteenä tunnustetaan viimein.”

Siihen nähden on hämmästyttävää, että joulukuussa Suomessa julkaistu talousneuvoston globalisaatiotyöryhmän raportti sensuroi ydinvoiman, Korhola kummastelee ja kysyy, onko Keskustan ydinvoimavastainen siipi ollut asialla. Korholan mukaan raportin 15-sivuinen energiaosuus yllättää tasapainottomuudellaan ja herättää kysymyksen ydinvoiman tarkoitushakuisesta ohittamisesta.

”Miksei ydinvoimaa mainita millään lailla, vaikka ilmastopolitiikka ja CO2-päästöjen vähen-tämistarve tuodaan esille tärkeänä energiapolitiikan reunaehtona ja tavoitteena”, Korhola kysyy. ”Siitä tulee pakostikin mieleen vaikutelma, että sensorin kynä on käsitellyt muuten asiallista energiapohdintaa rankasti – hallituksen tavoitteista se antaa ristiriitaisen kuvan.”

Lopputulos ei Korholan mukaan ole enää realistinen. ”Bioenergiaa ylipainotetaan ikään kuin suomalaisen yhteiskunnan kaikki energiantarpeet voitaisiin hoitaa biolla. Jos tästä lähdetään, voidaan saman tien unohtaa energiaintensiivinen mutta ympäristötasoltaan korkea tuotantomme. Onko sitten parempi, että kysyntään vastataan muualla maailmassa ja huonommin ympäristönormein?”

Korholan mukaan pääministeri Vanhasen vanhakantainen linja ei kestä kriittistä tarkastelua. ”Hän on itse vastuussa julkisuudessa pahoittelemastaan seikasta, ettei Suomessa ole osattu ottaa ilmastonmuutosta tarpeeksi huomioon.” Viidennen ydinvoimalan ponnellaan vuosiksi lykänneen miehen olisi Korholan mukaan jo aika herätä todellisuuteen, varsinkin kun komissiokin on herännyt.

Lisätietoja Eija-Riitta Korhola 040 5360326

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *