Itämeri vaatii panostustaLehdistötiedote

9.1.2007

Bryssel, 10.1.2007

Lehdistötiedote – julkaisuvapaa heti

Eija-Riitta Korhola: Politisointi voi pelastaa Itämeren

Kokoomuksen varapuheenjohtaja, europarlamentaarikko Eija-Riitta Korhola avaa tänään Euroopan parlamentissa Suomen Akatemian ja Itämeren suojelukomissio HELCOMin toteuttaman Itämeri-näyttelyn "Linking Science and Policy in Regional Seas – Case Baltic Sea." Samalla Korhola muistuttaa, että Suomen puheenjohtajuuskauden jälkeenkin Itämeren suojelua on pidettävä esillä.

Korhola vaati Itämeren maiden yhteisen Itämeritutkimusohjelman, BONUS-hankkeen, ottamista ns. Artikla 169 -ohjelmaan, jolloin rahoitukseen osallistuvat Itämeren maat ja EU yhdessä. Tämän rahoitusmuodon etuna ovat EU:n huomattava rahoituspanos – noin puolet kokonaisrahoituksesta – ja tutkimusohjelman pitkän tähtäyksen perspektiivi.

Korholan mukaan Itämeren suojelussa ei ole kyse vain reuna-alueen hankkeesta, vaan Itämeri on koko EU:n kannalta aivan keskeinen poliittinen intressi, jos sen avulla voidaan osoittaa laajenemisen hyöty.

Itämeri on riittävän likainen, jotta kaikki tajuavat sen ongelmaksi, ja riittävän rajattu, jotta siihen voidaan vielä puuttua. Laajentuminen antoi EU:lle mahdollisuudet päästä rajoittamaan niitä päästöjä, jotka Itämerta rehevöittävät. "Saimme poliittista lihasvoimaa, joka pitää nyt täysimääräisesti hyödyntää", Korhola vaatii. "Suomen puheenjohtajuuskauden tuloksiin Itämeren osalta ei voi olla tyytyväinen".

"Jos voimme pelastaa pahoin saastuneen Itämeren, ja näytämme sen teoin panostamalla sen suojeluun, se on paras mahdollinen uutinen kansalaisille: EU:ta tarvitaan, yhdessä me voimme olla vahvempia ja vastuullisempia kuin yksin. Hyvä uutinen on se, että tutkijoiden mukaan Itämeren tilaa voidaan tuntuvasti parantaa, jos sen suojeluun ja tutkimukseen panostetaan," Korhola muistuttaa.

Näyttelyn avajaisiin Euroopan parlamenttiin tulevat paikalle Suomen Akatemian ja HELCOMin edustajien lisäksi myös Suomen johtavat Itämeri-tutkijat, joiden kanssa harjoitettavaa yhteistyötä Korhola pitää lainsäädännön onnistumisen kannalta välttämättömänä.

Lisätietoja:

Eija-Riitta Korhola, 040 536 0326, eija-riitta.korhola@europarl.europa.eu

BONUS-hankkeesta tarkemmin www.bonusportal.com

Itämeren suojelukomissio HELCOMista www.helcom.fi

Itämeren tilasta www.itameriportaali.fi

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *