Ilmastomuutoksen torjumiseen tarvitaan innovatiivista otetta

16.1.2007

Lehdistötiedote 17.01.2007

Ympäristöjärjestöjen keinot jääneet puolitiehen

"Ympäristöjärjestöjen tiistaina julkaisema ilmasto- ja energiapoliittinen esitys pyrkii oikeaan päämäärään, kasvihuonepäästöjen vähentämiseen. Se esittää myös joukon välttämättömiä energiankulutusta hillitseviä keinoja. Lisäksi on oikein ja reilua todeta, että ilmastomuutoksen torjunta maksaa – siihen ajatukseen täytyy sopeutua", kiittää Kokoomuksen varapuheenjohtaja ja europarlamentin ympäristövaliokunnan jäsen Eija-Riitta Korhola:
"Järjestöjen keinovalikoimat ovat kuitenkin valitettavan yksipuolisia. Pelkään pahoin, että sanktioihin ja rajoituksiin keskittyvä ohjelma ei riitä: tarvitaan kokonaan uutta asennetta, jossa luovuudelle ja innovaatioille annettaisiin tilaa, ja niitä sekä tehokkuutta tuettaisiin ja palkittaisiin yhteiskunnan toimesta."

Korhola ei pidä EU:n tai kansallisten päästövähennystavoitteiden yksipuolista tiukentamista ensisijaisena toimena: "Etenkin näin vaalien alla on vaaran,a että menemme kilpajuoksuun, josta puuttuu realismi. Suomen osuus maailman päästöistä on 0,3 % ja EU:n osuus puolestaan alle 15 prosenttia – yksipuolisilla toimilla ei siksi tilannetta auteta. EU:n ja Suomen pitäisi miettiä uusia innovaativisia avauksia ja diplomatiaa, jolla muu maailma saadaan houkuteltua mukaan." "Meidän todelliset mahdollisuutemme vaikuttaa maapallon ilmastoon voisivat kuitenkin olla tähän nähden moninkertaiset uusien innovaatioiden levittäjänä, kehittämällä vähäpäästöisiä tekniikoita ja profiloitumalla ympäristöosaajana ja ekotehokkaiden energiaratkaisujen viejänä."

"Valitettavaa on myös, että ympäristöjärjestöt yhä edelleen ehdottavat ydinvoiman alasajoa: käytännössä se tekee heistä fossiilisen energian edistäjiä. Ydinvoima ja uusiutuvat eivät ole kilpailijoita, sillä molempia tarvitaan."

"Jopa komissio on herännyt huomaamaan ydinvoiman arvon puhtaana ja päästöttömänä energiamuotona, mikseivät siis ilmastomuutoksesta huolestuneet tahot voisi päivittää maailmankuvaansa", Korhola kysyy.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *