Haaskuuseen

29.11.2006

Tänään oli tämän vuoden viimeinen Brysselin ns. mini-istunnon päivä. Vierustoverini, saksalainen herra Konrad, oli täysistuntosalissa hyvin haikeana ja totesi, että nyt meidät erotetaan seitsemän ja puolen vuoden jälkeen. Olemme istuneet koko meppiajan vierekkäin salissa ja ryhmäkokouksissa. Vastedes väliimme tulee romanialainen tarkkailijameppi, joka saa virallisen mepin statuksen tammikuussa. Tänään viimeinen hetki oli Brysselissä, ja vielä joulukuun Strasbourgin istunnossa Konrad on vierelläni, sitten se on ohi.

Konrad on siitä hauska kollega, että mieheksi hänellä on poikkeuksellisen tarkka silmä ja valistunut maku. Hän huomaa uudet asut ja pitää tarkkaa lukua kengistä ja laukuista, niitä taajaan kommentoiden ja pisteyttäen. Ja mitä meillä naisilla olisikaan kannustavaa yleisöä vastaan? Muutenhan paljon pientä nyhertämistä menee haaskuuseen.

Poltin tänään istunnossa hihani, mutta syy ei ollut hänen.

Äänestimme tänään täysistunnossamm. Romanian ja Bulgarian jäsenyydestä.

Yksi tekemistäni muutosesityksistä liittyi Bulgarian jäsenyysehtoon. Seitsemän vuotta sitten Helsingissä tehty päätös sulkea neljä kuudesta Kozloduyn ydinvoimalan reaktorista oli hätiköity. Kun katsoo päätöksen kriteereitä tänään, voi todeta että se on vanhentunut. Se on myös kohtuuton eurooppalaisen energiapolitiikan tavoitteiden valossa. Parannustöitä on tehty ja neuvoston työryhmä on itsekin todennut kyseiset voimalaitokset turvallisuusehdot täyttäviksi. Silti sulkeminen täytyy tehdä vuoden loppuun mennessä.

Olen vedonnut myös puheenjohtajamaa Suomeen. Jos se ei nyt tartu ongelmaan, aiheutetaan energiapulaa paitsi Bulgarialle, myös sen naapurimaille, joiden sähköntarpeen Bulgaria on turvannut viimeiset viisi vuotta. Komission aikoinaan esittämä väite, ettei näitä reaktoreita voisi taloudellisesti parantaa, on osoittautunut vääräksi. Kozloduy tuottaa nykyään sähköä alle 2 sentillä/ kWh.

Kesken äänestystä vihreiden edustaja Rebecca Harms pyysi puheenvuoron ja antoi väärää tietoa muutosesityksestämme sanoen, että kyseisessä esityksessä olisi sopimusrikkomus. Mietinnön raportööri Van Orden ja minä yritimme saada puheenvuoron ja korjata Harmsin antama tieto. Ei onnistunut.

Pyytäessäni uutta tarkastelua en pyytänyt tehdyn sopimuksen perumista vaan sen tarkistamista ajankohtaisten tietojen valossa, jotta sulkemispäivän kanssa voitaisiin päästä joustavuuteen. Kun uudelleentarkastelun painopiste olisi nykykriteereissä, ei nolattaisi edes tämän huonon sopimuksen puuhamiehiä, edellistä komissiota.

Koska äänestystulos oli äärimmäisen täpärä, on kiusaus ajatella, että tulos olisi voinut olla toinen ilman Harmsin virhetietoa.

Miksi Bulgarian pitäisi nostaa kasvihuonekaasujaan, kun sillä on turvalliseksi todettu vaihtoehto? Sulkeminen voidaan kompensoida vain osin, ja se tapahtuu ligniittivoimalla, likaisimmalla mahdollisella energialähteellä.

Näin ollen vihreidenkin muutosesityksessään peräämiä EU-rahoja Bulgarialle käytetään siirtymiseen puhtaammasta teknologiasta likaisempaan. Jälleen kerran vihreiden käytännön politiikka osoittaa sen, mikä on nähty monesti: toimet edistävät ilmastomuutoksen kiihdyttämistä, ei sen hillitsemistä. Niinpä räyhäsin asiasta täysistunnossa äänestysselitysten muodossa. Haaskuuseen ei olisi nyt varaa.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *