REACH: Kyllä turvallisuudelle, Ei byrokratialle

9.10.2006

Euroopan parlamentin ympäristövaliokunta päätti tänään uuden kemikaalidirektiivin eli REACH:n toisen lukemisen käsittelyn. EPP-ED-ryhmän edustaja Ria Oomen-Ruijten luonnehtii valiokunnan äänestystulosta Pyrrhoksen voitoksi, sillä parlamentin täysistunto ei sitä tule hyväksymään.

"Verrattuna alkuperäiseen komission esitykseen neuvosto kiristi lupamenettelyä selvästi. Tähän vaikutti myös parlamentin suunnalta tullut paine. Neuvoston mukaan kemikaalien aiheuttamia riskejä on valvottava ja kyseiset kemikaalit pitäisi korvata vähemmän riskialttiilla aineella. Korkean riskin kemikaaleille myönnettäisiin käyttölupa vain silloin, jos korvaus ei ole mahdollista ja sosio-ekonomiset edut ylittävät terveys- ja ympäristöuhat," sanoo Ria Oomen-Ruijten. EPP-ED-ryhmä halusi pysyä lähellä tätä neuvoston kantaa.

Mietinnönlaatija Sacconin kanta, jota tukivat parlamentin sosialistit, liberaalit ja vihreät, on toinen ennen kaikkea liittyen korkean riskin kemikaalien korvaamisen. Sacconin ehdotus merkitsee byrokratian kasvamista. Lupamenettely rajataan viiteen vuoteen ja sosio-ekonominen analyysi liitettään jokaiseen lupahakemukseen. Tämä tekee näiden aineiden lupamenettelyn käytännössä mahdottomaksi, pakollisen sosio-ekonomisen analyysin hinta nousee jopa 70 000 euroon/aine. Täten arvioidaan noin 400 aineen, joita käytetään pääosin korkean teknologian tuotteissa, käytön tulevan kielletyksi EU:ssa.

"Kyseessä olevien kemikaalien ja high tech-tuotteiden valmistus siirtyy käytännössä EU:n ulkopuolelle, minkä jälkeen kuitenkin tuontituotteissa näitä kemikaaleja esiintyy. Tämä on mahdollista siksi, että osana lopullista tuotetta olevista kemikaaleista on tehtävä ilmoitus (mutta ei lupamenettelyä), vain jos ne ylittävät 1 tonnin vuodessa ja ainetta on yli 0,1 % koko artikkelissa," Oomen-Ruijten sanoo.

"Pelkään, että tämä turha byrokratian lisääminen johtaa vielä suurempaan korkean riskin kemikaalien tuontiin. Osana lopullista tuotetta niitä voidaan tuoda EU:n alueelle tarkistamatta ja ilman lupamenettelyä. Tämä saattaa johtaa vielä suurempaan vaaraan terveydelle ja ympäristölle," Oomen-Ruijten jatkaa.        

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *