Purkka vei vankilaan Turkissa

25.4.2006

Ystäväni lähetti taas aika hysteerisen tositarinan Turkista. Julkaisen sen sellaisenaan, päätelkää itse.

23. huhtikuuta on Turkin tärkeimpiä kansallisia juhlapäiviä, ”Lasten juhla”, jonka Atatürk aikoinaan perusti. Siihen liittyy myös – kuten kaikkiin muihinkin asioihin Turkissa – pakollinen Atatürkin kunnioittaminen. Poliitikot käyvät Atatürkin valtavalla hautamuistomerkillä laskemassa seppeleen. Hallitsevan AKP-puolueen erään piirijärjestön puheenjohtaja, apteekkari Veysel Dalci pidätettiin tilaisuuden päätyttyä, koska hänen oli havaittu jauhavan purukumia seppeltä laskettaessa. Lehtitiedon mukaan (Radikal 25.4.06 s. 7) Dalci on edelleen pidätettynä. Hänet on ilmeisesti havaittu pikaoikeudessa syylliseksi. Asia viedään seuraavaan instanssiin.

Dalcin puolustus oli, että hän oli syönyt edellisenä iltana valkosipulia ja halusi peittää sen hajun, ettei tuottaisi häiriötä. Purukumi oli jäänyt hänen suuhunsa, mistä hän on ”hyvin pahoillaan”.

Dalcia syytetään laki nr. 5816 rikkomisesta. Laki koskee ”Atatürkin henkilöä vastaan tehtyjä rikoksia”. Sen ensimmäinen momentti koskee ”Atatürkin muiston julkista loukkaamista tai kiroamista”. Rangaistukseksi on määritelty 1-3 vuotta vankeutta. Atatürkin patsasta tai kuvaa häpäisevä saa 1-5 vuotta vankeutta. Rangaistus on puolitoistakertainen, jos rikos on tapahtunut julkisuudelle avoimessa paikassa.

Oma tulkintani asiasta: Kemalistiset, virallista valtionfilosofiaa kannattavat piirit, erityisesti armeija, etsivät silmä kovana tilaisuuksia, joissa he voivat osoittaa nykyisen islamistisen hallituksen ja sen muodostaneen puolueen kemalismin vastaisuuden. Perustuslaki vaatii, että kaikkien puolueitten ohjelman tulee olla kemalistinen. Muistettakoon, että nykyinen pääministeri oli joitakin vuosia sitten vankilassa lausuttuaan Istanbulin pormestarina runon, joka tulkittiin kemalistisesti kansankiihottamiseksi.

Samoin kuin taannoin kirjailija Orhan Pamukin tapauksessa, ei ole kysymys vain yhden ihmisen oikeuksista, vaan laista, joka on mieletön. Tässä maassa saa solvata vähemmistöjä mielin määrin, ja solvataankin, mutta purukumin jauhamisesta väärässä paikassa saattaa saada vankilatuomion. Itse luulisin, että lopulta joku oikeusaste antaa vapauttavan tuomion, mutta siitä ei kannata lyödä vetoa.

Varsinainen skandaali on kuitenkin itse lain olemassaolo tai ainakin sen ankaruus.

Share Button

1 kommentti artikkeliin “Purkka vei vankilaan Turkissa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *