AKT-EU-yhteiskokouksen toiminnasta vuonna 2006

5.4.2006

Arvoisa puhemies

AKT-valtuuskunnan toimintakertomuksessa on monia asioita, joihin jäsenen ominaisuudessa on aiheellista kiinnittää myönteistä huomiota. Keskityn tässä puheessani AKT-delegaation toimintaan, en niinkään AKT-maiden asioihin.

Ensinnäkin haluan kiittää parlamentin puhemiehistön tekemää päätöstä antaa lupa AKT:n ja EU:n yhteisen parlamentaarisen edustajakokouksen järjestämiseen Edinburghissa. Kokous oli onnistunut, ja silloinen puheenjohtajamaa Britannia ja Edinburghin kaupunki ansaitsee myös kiitokset erinomaisista järjestelyistä. Toivon, että edustajakokouksen järjestäminen puheenjohtajavaltiossa olisi mahdollista myös jatkossa, sillä kokousten paikallisuus tuo todellista lisäarvoa; myös se että kokoukset vuorottelevat EU:n ja AKT-maiden välillä. Oli myös erinomainen seikka, että AKT:n ja EU:n edustajat saattoivat osallistua puheenjohtajamaa Britannian järjestämään kehitysyhteistyöministerien neuvoston epäviralliseen kokoukseen lokakuussa. Toivottavasti käytäntö jatkuu – myös silloin kun oma maani Suomi ottaa heinäkuussa puheenjohtajuuden.

AKT:n ja EU:n yhteisellä parlamentaarisella edustajakokouksella on tärkeä asema Cotonoun sopimuksen 8 artiklassa tarkoitetun poliittisen vuoropuhelun toteuttamisessa. Tavoitteena on vahvistaa demokratiaa, hyvän hallintoa ja ihmisoikeuksia. On vain harmillista, että kokouksemme osuvat joka kerta valiokuntaviikon kanssa päällekkäin. Omalla kohdallani se merkitsee, etten milloinkaan olen voinut osallistua yhtäjaksoisesti kokoukseen – en tiedä onko muiden jäsenten mielipide sama, mutta omalla kohdallani helpompaa olisi irrottautua ryhmäkokousviikolla. Tätä vaihtoehtoa kannattaisi ehkä testata.

Olen myös tyytyväinen pysyvien valiokuntien perustamiseen. Ne ovat antaneet mahdollisuuden parempaan yhteistyöhön Euroopan parlamentin ja AKT-maiden jäsenten välillä riittävän ajoissa. Kun itse olen tehnyt raporttia, olen huomannut järjestelmän toimivuuden.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *