Korhola: Neuvosto toi energiapalveludirektiiviin realismia

12.12.2005

Lehdistötiedote – julkaisuvapaa heti
                                                                                                                                                        
Ympäristövaliokunnan lausunnonantajana Eija-Riitta KORHOLA (kok) oli helpottunut siitä, että energiapalveludirektiivin tulos parani neuvotteluissa neuvoston kanssa. "Neuvosto toi siis realismia komission ja parlamentin esityksiin. Direktiivin tarkoitus oli täydentää päästökauppadirektiiviä kohdentamalla säästötoimet sen ulkopuolisiin aloihin, ja jatkaa energiansäästön prosessia energian loppukäyttäjien piirissä. Toivoin, että tämä olisi antanut tilaisuuden korjata niitä kilpailuvääristymiä, joita epäonnistunut päästökauppadirektiivi sisältää", Korhola painotti puheessaan tänään Strasbourgissa.

Korhola vastusti viimeiseen saakka kaikille jäsenvaltioille yhteisiä sitovia säästötavoitteita, koska katsoi niiden rankaisevan maita, joissa energiansäästötoimia on tehty jo kauan. "Paradoksaalista ehkä, mutta kohdellessamme jäsenvaltioita yhtenäisesti asetamme ne eriarvoiseen asemaan. Joillekin komission ehdottama tavoite oli todella tiukka, toisille taas naurettavan helppo. Yhteisillä markkinoilla kyseessä olisi ollut kilpailua vääristävä tekijä".

Nyt säästötoimien kriteerinä on kustannustehokkuus. Korholan tulkinnan mukaan tämä antaa joustovaraa niille jäsenvaltioille, jotka ovat jo tehneet suuria säästötoimia. "Nyt keinojen ylipriorisointia ei tapahdu, vaan esimerkiksi myös vapaaehtoisia sopimuksia voidaan käyttää".

"Lopputuloksessa on kuitenkin myös riskinsä, mikäli komitologiamenettelyä ei tehdä järki ja kohtuus ohjenuorana. Riskinä on hillitön byrokratia", Korhola varoitti. "Menetelmän, jolla säästöjä ryhdytään laskemaan, pitää olla oikeudenmukainen ja joustava ja sen pitää ennen kaikkea kohdella reilusti niitä maita, joissa säästöjä on tehty jo vuosia", hän painotti.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *