Ilmastostrategia on tehtyjen virheiden korjaamista

27.11.2005

Vihreät ovat kääntäneet kelkkansa Kioto-mekanismien suomien joustomahdollisuuksien suhteen, kun EU:n päästökaupan puolustaminen ei enää ole ajankohtaista, kommentoi MEP Eija-Riitta Korhola (kok) Oras Tynkkysen (vihr) kritiikkiä hallituksen ilmastostrategiasta.

Vielä viime vuonna puolueen silloinen puheenjohtaja Soininvaara puolusti Kioton sopimusta ja päästökaupan suomaa mahdollisuutta ostaa Venäjän oikeuksia perustellen sitä näin: "Ei ilmakehä siitä parane, että päästöjen vähentäminen sattuu. Tärkeintä on, että päästöt vähenevät." Heidän viestinsä oli, että Kiotoa mekanismeineen ja EU:n päästökauppaa on turha vastustaa, koska Suomi saa ostettua käyttöönsä vaivatta päästöoikeuksia muualta.

Nyt sekä puheenjohtaja Cronberg että Tynkkynen syyttävät Suomen valitsemaa strategiaa turvata teollisuuden toimintakyky päästöoikeuksia hankkimalla.

Korhola pitää Suomen valitsemaa strategiaa perusteltuna. "Kaikki palautuu kilpailua vääristävään EU:n päästökauppaan, ja päästökaupan aiemmat puolustajat ohittavat sen nyt vaieten. Jos päästökauppa olisi aito markkinamekanismi, ympäristötasoltaan korkeilla suomalaisyrityksillä ei mitään hätää olisikaan. Mutta nyt Suomen hallitus joutuu ensisijaisesti torjumaan päästökaupan tällä hetkellä vääristäviä vaikutuksia – tehtyjen virheiden tähden. Jos vihreät olisivat hallituksessa, he eivät voisi puhua näin vaan joutuisivat kantamaan vastuunsa tilanteesta.

Korhola kannattaa jatkossa päästökauppaa vain, jos siitä voidaan post-Kiotomalleissa luoda aito joustomekanismi. Se tapahtuisi irrottamalla päästöoikeudet kansallisista kiintiöistä ja liittämällä ne sektorikohtaiseen tehokkuustarkasteluun.

Lisätietoja: Eija-Riitta Korhola, + 358 40 5360326

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *