Vihreiden puheet päästökaupasta hämmästyttävät

23.10.2005

Vihreiden puheet päästökaupasta hämmästyttävät

”Vihreät puolustivat aikoinaan päästökauppaa intohimoisesti. Nyt kun nähdään, että pelonaiheet hiilivuodosta ovat toteutuneet ja asiasta on selkeää näyttöä, olisi poliittisen kuluttajansuojan nimissä aika pyytää vihreitä puolustamaan konseptia – tai sitten myöntämään ympäristölle koituva vahinko”, sanoi Europarlamentaarikko Eija-Riitta Korhola (KOK) 24.10. Perusteollisuuden energiaryhmän seminaarissa, joka käsitteli kansainvälistä ilmastopolitiikkaa.

”Kun päästökauppadirektiiviä tehtiin, yritimme Euroopan parlamentissa herättää keskustelua sen vahingollisesta vaikutuksesta korkeatasoiselle suomalaistuotannolle. Suomen silloinen vihreä ympäristöministeri puolusti hanketta sanoen, ettei voi olla niin että parhaimpia toimijoita rangaistaisiin – ja hyväksyi sopimuksen, jossa juuri näin tehdään. Toiveita ei direktiiveihin kirjata,” Korhola muistuttaa.

Vihreiden politiikassa onkin sujuvasti siirrytty moittimaan päästöoikeuksien ostoa, joka heidän mukaansa uhkaa uusiutuvien energiamuotojen lisäämistä. Vielä vuosi sitten puolueen puheenjohtaja puolusti Kioton sopimusta ja päästökaupan suomaa mahdollisuutta ostaa Venäjän oikeuksia perustellen sitä näin: ”Ei ilmakehä siitä parane, että päästöjen vähentäminen sattuu. Tärkeintä on, että päästöt vähenevät.” Nykyinen puheenjohtaja Cronberg taas suomi viikonloppuna päästöoikeuksien ostoa.

Korhola kannattaa jatkossa päästökauppaa vain, jos siitä voidaan Kioto-kauden jälkeen luoda aito joustomekanismi. Se tapahtuisi irrottamalla päästöoikeudet kansallisista kiintiöistä ja liittämällä ne sektorikohtaiseen tehokkuustarkasteluun.

Lisätietoja: Eija-Riitta Korhola, + 358 40 5360326

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *