REACHiä kiitoksenkipeille

Euroviikko alkoi jännittävissä tunnelmissa Itävallan hannailtua Turkki-kysymyksessä. Lensin iltapäivällä Helsingistä Brysseliin, ja vielä koneen laskeutuessa Itävalta näytti punaista valoa. Rintama murtui illan kuluessa. Haluaisin tietenkin kuulla pian, mikä viimein käänsi Itävallan kannan. Toivon, että jäsenmailla on nyt malttia pitää kiinni kriteereistä eli Unionin laadusta eikä kiirehtiä jäsenyyttä. Liian aikainen jäsenyys ei ole hyväksi kummallekaan osapuolelle.

Lentokentällä, missäs muualla. Tupakka-amendmentit jännittävät, kuten REACHin soveltamisalakysymykset. Marsipaanipupu odottaa työhuoneella.
Lentokentällä, missäs muualla. Tupakka-amendmentit jännittävät, kuten REACHin soveltamisalakysymykset. Marsipaanipupu odottaa työhuoneella.

Mutta minun kannaltani Turkkiakin jännittävämpiä ovat kemikaaliasetus REACHin äänestykset. Lobbausta on jatkunut pitkään ja nyt se kaikki huipentuu. Tänään työpöydälläni oli odottamassa marsipaanipupu, joka oli nidottu äänestyslistan liitteeksi, toivomuksena eläinten oikeuksien vaaliminen testausten yhteydessä. Hotkaisin sen saman tien.

Ympäristövaliokunta äänesti tänään jätteenkuljetuksista, ja valiokuntakokouksen jälkeen kävimme viimeiset kinat REACHista. Olen erityisen jännittynyt siitä, miten käy tupakan.

Allekirjoitin huhtikuussa yhdessä ympäristövaliokunnan puheenjohtajan Karl-Heinz Florenzin kanssa kemikaaliasetus REACHiin neljä muutosesitystä, joiden tarkoituksena on velvoittaa tupakan valmistajia ja maahantuojia testaamaan ja rekisteröimään tupakkatuotteissa käytetyt kemikaalit. Tupakansavun tiedetään sisältävän yli 4800 ainesosaa, joista yli 70 pidetään syöpää aiheuttavina.

Jos saisimme muutosesitykset läpi, siitä seuraisi iso harmi tupakkateollisuudelle. Mutta se olisi sen arvoistakin. Suomessa tupakan aiheuttamiin sairauksiin kuolee 4000-6000 vuodessa, mikä on enemmän kuin niiden ihmisten yhteenlaskettu lukumäärä, jotka kuolevat Suomessa vuoden aikana huumeiden, alkoholin, liikenneonnettomuuksien, aidsin, itsemurhien ja murhien seurauksena.

Karl-Heinz, Kalle vaan. Haluamme savustaa tupakkaa.
Karl-Heinz, Kalle vaan. Haluamme savustaa tupakkaa.

Avustajani Miikka soitti vielä illalla ja soimasi omaa kohteliaisuuttaan – nyt hän oli tajunnut, että politiikassa kohteliaisuus ei kannata. Kun tein viime keväänä monta muutosesitystä REACHiin ja etsimme niille allekirjoittajia, Miikka ehdotti että olisimme kohteliaita ja antaisimme muiden allekirjoittaa ne ensin. Ajattelin, että eihän siinä ole tietysti mitään järkeä mutta en viitsinyt ruveta siitä hirveästi väittelemään, jotta Miikka ei luulisi minua kiitoksenkipeäksi reppanaksi – mikä tarkemmin ajatellen kyllä olen.

Annoin sitten Miikan laittaa ne nimet ihan niin kuin hänestä itsestään tuntuu – tärkeintähän on että voitamme asiassa. Nyt hän katsoi suu auki äänestyslistaa: olimme tehneet hirveän määrän amendmenteja mutta missä ne näkyivät, ei missään! Siellä on aina yksi nimi ja sitten ”the others”.

”Tätä en kyllä enää anna tapahtua”, Miikka sanoi. Näinhän se on. Politiikassa asiat ovat sitä miltä ne näyttävät. Kohteliaisuus karsiutuu, kun oppii kovan maailman pelisäännöt. Tavallaan suuri sääli.

thumb___pic000288

Toivottavasti muutosesitykseni menevät kuitenkin läpi.

Tällä viikolla paukkuu äänestyskone. Yli tuhat muutosesitystä.

Share Button

26 kommenttia artikkeliin “REACHiä kiitoksenkipeille

  1. There is apparently a bundle to realize about this. I consider you made some nice points in features also.

  2. I do not even know the way I ended up right here, however I believed this put up usedto be great. I don’t realize who you might be however certainly you’re going to a famous blogger if you happen to aren’t already.Cheers!

  3. Your style is very unique compared to other people I’ve read stuff from. Many thanks for posting when you have the opportunity, Guess I will just book mark this blog.

  4. Hi there just wanted to give you a brief heads up and letyou know a few of the images aren’t loading properly. I’mnot sure why but I think its a linking issue.I’ve tried it in two different browsers and both show thesame outcome.

  5. I blog frequently and I really appreciate your content. This great article has really peaked my interest. I will book mark your blog and keep checking for new details about once a week. I subscribed to your RSS feed as well.

  6. Thank you, I have just been searching for info about this subject for a while and yours is the best I have came upon so far. But, what concerning the bottom line? Are you certain in regards to the supply?

  7. Right now it sounds like BlogEngine is the best blogging platform out there right now.(from what I’ve read) Is that what you’re using on your blog?

  8. What’s Happening i’m new to this, I stumbled upon this I have discovered It positively helpfuland it has helped me out loads. I hope to contribute & help different customerslike its aided me. Good job.

  9. Hey, you used to write fantastic, but the last few posts have been kinda boring¡K I miss your super writings. Past several posts are just a little bit out of track! come on!

  10. Hi! I just would like to give you a big thumbs upfor the excellent info you have right here on this post.I’ll be coming back to your blog for more soon.Take a look at my blog – bitcoin gambling

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *