REACH uhkaa ajaa alas maailman puhtaimman paperiteollisuuden- Paperin osalta REACHin perusfilosofia ei toimi

12.10.2005

Lehdistötiedote 13.10.2005, julkaisuvapaa

Europarlamentaarikko Eija-Riitta Korhola (kok) varoittaa kemikaaliasetus REACHin kohtalokkaista vaikutuksista eurooppalaisen paperintuotannon tulevaisuudelle. Paperiteollisuus on yksi niistä harvoista teollisuuden aloista, joka on kyennyt yhdistämään kilpailukyvyn ja kestävän kehityksen.

Korhola pahoittelee, että REACHin perusfilosofia tiedon siirtymisestä eteenpäin seuraavalle käyttäjäketjulle ei toimi paperin kohdalla, jos komiission esitystä ei saada rittävästi muutettua. Komission esityksessä REACH edellyttää molekyylitason tietoa aineista tuotteissa. Vaikka kemikaalien valmistajilta saataisiinkin tiedot, selluloosakuitu on luonnontuote, jonka koostumus vaihtelee puun kasvupaikasta ja muista tekijöistä riippuen. Ympäristövaliokunta ratkaisi joitakin ongelmia mutta antoi äänestyksessään tiukan velvoitteen tutkia kaikki altistumat tuoteen koko elinkaaren ajalta.

REACHin kustannusvaikutuksia on tutkinut mm. tunnettu konsulttitoimisto KPMG. Tulos oli yllättävä: minimivaatimuksillakin – vaikka raaka-aine sellu jätetään ulkopuolelle – paperiteollisuuden kustannus olisi kolminkertainen vuotuiseen liikevoittoon nähden. Tällaista kustannusvaikutusta ei pysty siirtämään lopputuotteen hintaan tuotteessa, joka ostetaan ja myydään maailmanmarkkinoilla. "Kun otetaan huomioon lisäksi EU:n mega-älyttömyyden, päästökaupan vaikutus, on helppo ymmärtää, että investoiminen Eurooppaan tulee yksinkertaisesti kannattamattomaksi", Korhola sanoo.

"Hölmöintä on se, että paperiteollisuuden syliin kaatuvalla kustannuksella ei saavuteta mitään uusia ympäristöhyötyjä."

Kemikaaliasetuksen tarpeellisuutta ei kiistä kukaan, Korhola tähdentää. Yhteismarkkinoilla tarvitaan tietoa niistä lukuisista aineista, joille päivittäin altistumme. "Ja vastuu kuuluu ilman muuta tuottajalle. Mutta onko lainsäädäntö, joka uhkaa ajaa maailman puhtaimman paperintuotannon alas, tarkoituksenmukaista", Korhola kysyy. "Vaarana on, että jos paperintuotanto siirtyy Euroopan ulkopuolelle, loppuu samalla myös paperin kierrätys."

Parlamentin ympäristövaliokunta äänesti REACHistä viime viikolla. Täysistuntokäsittelyyn kemikaaliasetus tulee myöhemmin syksyllä, jolloin sisältöön on vielä mahdollista saada muutoksia. Korhola toivoo myös, että REACHin ongelmiin saadaan parannusta neuvoston puolella.

Lisätietoja: Eija-Riitta Korhola, + 358 40 5360326

Lisätietoja: Eija-Riitta Korhola, + 358 40 5360326
Lue Kainuun sanomien haastattelu
Kuuntele Korholan haastattelu Kainuun radiossa
Lue kolumni aiheesta

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *