Euroopan parlamentin ympäristövaliokunta näpäytti tupakkateollisuutta

3.10.2005

Parlamentin ympäristövaliokunta hyväksyi tänään kemikaaliasetus REACHia koskevassa äänestyksessään neljä muutosesitystä, joiden tarkoituksena on velvoittaa tupakan valmistajia ja maahantuojia testaamaan ja rekisteröimään tupakkatuotteissa käytetyt kemikaalit.
Jos ympäristövaliokunnan puheenjohtajan Karl-Heinz Florenzin ja MEP Eija-Riitta Korholan (kok) muutosesitykset päätyvät lopulliseen asetukseen, se merkitsee ankaraa rasitetta tupakkateollisuudelle. Tupakansavun tiedetään sisältävän yli 4800 ainesosaa, joista yli 70 pidetään syöpää aiheuttavina.

"Koska edes nykyinen voimassaoleva tupakkatuotteita koskeva direktiivi ei sitovasti velvoita valmistajia selvittämään ainesosia, on syytä saada ne REACHin piiriin. Mutta nähtäväksi jää, kuinka helposti lupa tappavien kemikaalien käyttöön heltiäisi", Korhola sanoo.

Tupakkakuolemien määrä on valtava, esimerkiksi Saksassa lähes 400 ihmisen päivässä arvioidaan kuolevan tupakan aiheuttamiin sairauksiin. Suomessa tupakan aiheuttamiin sairauksiin kuolee 4000-6000 vuodessa. "Se on enemmän kuin niiden ihmisten yhteenlaskettu lukumäärä, jotka kuolevat Suomessa vuoden aikana huumeiden, alkoholin, liikenneonnettomuuksien, aidsin, itsemurhien ja murhien seurauksena", Korhola sanoo.

Lisätietoja: Eija-Riitta Korhola, 040 536 0326
                        Avustaja Miikka Nieminen, gsm. + 32 – 473 – 39 22 88

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *