KORHOLA: POHJOINEN ULOTTUVUUS TARVITSEE PAREMPAA KOORDINOINTIA JA LISÄÄ RAHAA

7.9.2005

Euroopan parlamentti keskusteli Pohjoisesta ulottuvuudesta täysistunnossa torstaiaamuna. Eija-Riitta Korhola (kok) piti erinomaisena, että Pohjoinen ulottuvuus (PU) nostettiin jälleen keskusteluun europarlamentissa ja oli rohkaistunut komissaarin halusta sitoutua sen kehittämiseen. Hänen mukaansa rajoittunut puhujalista kuitenkin osoitti olennaisen ongelman: liian harva taho parlamentissa ja EU-maissa kokee PU:n omakseen. "Ohjelma ei ole tuottanut toivottuja tuloksia ja sitä tunnetaan huonosti. Tämä Suomen vuoden 1999 puheenjohtajuuskauden keskeinen innovaatio on aivan liian arvokas hanke hukattavaksi poliittisen lihasvoiman heikkouden vuoksi. PU:sta on tehtävä elinvoimaisempi", Korhola vaatii.

"Paitsi huomiota, Pohjoiselle ulottuvuudelle on jaettu niukasti myös rahaa. Oman budjettilinjan puuttuessa se on jäänyt liian teoreettiseksi. Summat ovat vain murto-osa siitä, mitä EU antaa Välimeren alueen kehittämiseksi", Korhola moittii. Hän onkin ilahtunut uusista rahoitusinstrumentista. "PU:ta on myös rasittanut tietty hahmottomuus eikä se ole kyennyt luomaan itselleen selkeää, muista toimijoista ja toiminnasta erottuvaa profiilia. Vain sellainen strategia, jolle luodaan taloudelliset puitteet ja rahoituslinja, onnistuu vakiinnuttamaan asemansa", Korhola huomauttaa.

"EU:n itälaajentumisen myötä Itämerestä tuli käytännössä EU:n sisämeri – Mare Nostrum – joka pitäisi nostaa sille kuuluvaan arvoonsa. Sen ympärillä on EU:n uusia jäsenmaita, joilla on paljon motivaatiota vahvistaa Itämeren alueen yhteistyötä kaikkien PU:n tärkeiden elementtien kehittämiseksi ja uuden poliittisen lihasvoiman hyödyntämiseksi", Korhola muistuttaa.

"Pohjoinen ulottuvuus on ollut ulkosuhteiden väline, jonka toiminta-alueita ei ole riittävästi koordinoitu", Korhola kritisoi. "Sitä täydentämään tarvitaan uusi, aluetta yhdistävä lähestymistapa, jossa on olennaisesti läsnä Itämeren suojelu ja talousalueen kehittäminen. Strategiaa koordinoitaisiin ja toteutettaisiin tiiviissä yhteistyössä Venäjän kanssa".

"EU-jäsenyytemme alussa meille saattoi riittää, että vaikutamme verbaaliseen todellisuuteen ja että edes jotkut toistelevat keksimiämme sanoja. Se ei riitä enää: unionin laajetessa haluamme PU:n ja Itämeren strategian muuttuvan alueen kansalaisia hyödyttäviksi tutkimushankkeiksi ja ympäristönsuojeluksi", Korhola vaatii.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *