Parlamentti kaatamassa ohjelmistopatentoinnin

4.7.2005

Parlamentin suurimmat poliittiset ryhmät ovat tehneet sopimuksen tänään tiistaina ohjelmistopatenttidirektiivin kaatamisesta keskiviikon äänestyksessä. Päätös tulee merkitsemään lakiesityksen hautaamista, sillä komissio on uhannut olla tekemättä jatkossa uutta esitystä.

Ohjelmistopatentti on herättänyt poikkeuksellisen paljon huomiota sekä alan teollisuudessa että tietokoneen käyttäjissä. Suuret valmistajat ovat ajaneet kattavaa patenttilakia, ja yksittäiset ihmiset sekä pienet yritykset ovat pelänneet toimintansa vaikeutuvan.

Eija-Riitta Korhola pitää syntynyttä ratkaisua hyvänä. ”Kohu oli noussut suuriin mittoihin, ja se kertoo siitä, ettei komission ja neuvoston kanta vastannut kansalaisten tarpeita. Itse en kannattanut neuvoston esitystä siinä muodossa kuin se on enkä juri-valiokunnan astetta parempaa kompromissiakaan, ja olin mukana allekirjoittamassa plenaryyn meneviä muutosesityksiä, jotka tiukentaisivat tekijänoikeuksien suojan kriteerejä ja nostavat patentoinnin kynnystä jurin kompromissia tiukemmaksi.”

Korholan mielestä asiasta oli kuitenkin liikkeellä liikaa myös vääriä käsityksiä. Direktiivi olisi tietyin muutoksin voinut olla myös hyödyllinen ja estää vähittäisen liukumisen kohti amerikkalaista käytäntöä. ”Nyt täytyy toivoa ja pitää huolta siitä, että yhtenäisen regulaation puuttuminen ei johda vähitellen amerikkalaiseen suuntaan.”

Korhola pitää tilannetta parlamentin voittona komissiosta ja neuvostosta. ”Ehdottomaksi työn sankariksi nostaisin Piia-Noora Kaupin, joka ajoi maltillista kompromissia loppuun saakka, ja piti itse asiassa koko ajan pienten puolta vaikka moni ei sitä tajunnut. Tämä on mitä suurimmassa määrin hänen voittonsa.”

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *