ITÄLÄ JA KORHOLA: ITÄMEREN BUDJETTILINJA KAATUI SUOMALAISTEN VASTUSTUKSEEN

7.6.2005

Euroopan parlamentti äänesti tänään Reimer Bögen EU:n rahoituskehyksiä käsittelevästä mietinnöstä. Yksi Suomen kannalta tärkeistä muutosesityksistä, oma budjettilinja Pohjoiselle ulottuvuudelle ja Itämeren alueelle kaatui kuitenkin äänestyksessä äänin 295-387.

Omaa budjettilinjaa vastaan äänestivät suomalaisista europarlamentaarikoista kaikki SDP:n, keskustan ja RKP:n europarlamentaarikot. Vihreiden Satu Hassi päätyi äänestämään tyhjää. Suurin osa vihreiden ryhmästä vastusti silti esitystä. Osaltaan äänestystappioon vaikutti myös se, että jotkut suomalaismepeistä jopa kampanjoivat omissa ryhmissään aktiivisesti kyseistä muutosesitystä vastaan.

Kokoomuksen europarlamentaarikot Ville Itälä ja Eija-Riitta Korhola pahoittelevat äänestystulosta ja erityisesti niiden suomalaismeppien käytöstä, jotka äänestivät budjettilinjaa vastaan. Heidän käytöksensä on erikoista siksi, että eduskunnan suuri valiokunta hyväksyi viime perjantaina yksimielisesti lausunnon, jossa mainitaan tavoitteena Pohjoisen ulottuvuuden oma budjettilinja EU-budjettiin.

Tässä suomalaismepeillä olisi Itälän ja Korholan mielestä ollut tuhannen taalan paikka vaikuttaa siihen, että oma budjettilinja olisi voinut tulevaisuudessa toteutua. "Tilaisuus jätettiin tietoisesti käyttämättä ja pikkuasioista saivartelulla tuhottiin suuri mahdollisuus. Nyt koko mietinnössä ei ole mainintaa Itämerestä eikä Pohjoisesta ulottuvuudesta. Ei-äänten negatiiviset vaikutukset Itämeren alueelle ovat suuret. Itämerelle ei seuraavien vuosien aikana ole tulossa EU-budjetista niin suuria summia, kuin tarvittaisiin. Tätä voi miettiä kesällä, kun sinilevät kukkivat rantavedessä", Itälä ja Korhola sanovat.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *