Alma-Atassa

27.5.2005

Nettipäiväkirjan ei ole tarkoitus olla matkapäiväkirja mutta euromepin elämässä joskus näin vain käy. Sain laittaa uuden nuppineulan karttaan, kun parlamentti lähetti minut edustajakseen Kazakhstaniin Århusin sopimuksen osapuolten kokoukseeen 25.-27.5. Ennalta en tiennyt maasta mitään muuta kuin että se kuului suureen ja mahtavaan Neuvostoliittoon. Selvisi sitten sekin, miksi Neuvostoliitto oli niin tavattoman suuri – paitsi että toki Venäjä on yhä edelleen ihan omaa luokkaansa kokosarjassa. Mutta merkittävän panoksen antoi myös Kazakhstan, joka on nyt maailman yhdeksänneksi suurin maa, heti Argentiinan jälkeen.

Heti lentokentällä tajusi liioitellun näyttävistä koppalakeista, että kyseessä on entinen neuvostomaa. Muuten maa on nopeasti kirinyt markkinatalousmaan näköiseksi, etenkin automainoksia oli valtavasti. Kazakhstan lienee myös harmaan talouden tukikohta, sillä keskiansio, 200 dollaria kuussa, ei näyttänyt olevan missään suhteessa ihmisten kulutustyyliin ja kauppojen hintoihin. Takseja näkyi vähän, mutta syy siihen selvisi pian: minkä tahansa auton voi pysäyttää ja pyytää kyytiä. Niin harmaa talous toimii.

Alma-Ata oli uskomattoman kaukana idässä, lähellä Kiinan rajaa. Kaunis vuorten reunustama kaupunki.

Kokouksen aihe, Århusin sopimus, onkin sitten asia erikseen. Siitä voi lukea kuukauden teema -otsakkeen alla. Aihe on minulle ongelmallinen. Olen voimakkaasti kansalaisen oikeuksien laajentamisen puolella, mutta tässä on kyse pikemminkin kansalaisjärjestöistä kuin kansalaisista. Kun poliitikot siirtävät itseltään valtaa transparenssin nimissä kansalaisjärjestöille, huomio kiinnnittyy pakostakin siihen, että ne eivät suinkaan ole poliittisia puolueita transparentimpia.

Kotimatkalentoni meni Jekaterinburgin kautta Alma-Atasta Lontooseen ja sieltä Helsinkiin. Kun hoksasin tuon Lontoon, ja katsoin kalenteria, huomasin että tyttäreni keikkailee Husky Rescuen kanssa Lontoon Shepherds Bush-klubilla samana iltana kun sinne saavun. Niinpä otin ilon irti ja kävin kurkkaamassa bändiä. Pakko sanoa, Husky oli parempi kuin Morcheeba jota se lämmitteli – olkoonkin että tämä pannaan äitiyden piikkiin.

Katso Kazakhstanin kuvat

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *