Korhola Buenos Airesin ilmastokokoukseen Lehdistötiedote

13.12.2004

MEP Eija-Riitta Korhola osallistuu 15.-17.12. Buenos Airesin COP-10 -kokoukseen europarlamentin 6-henkisessä edustajadelegaatiossa. Vuosi sitten Milanon ilmastokokoukseen osallistunut Korhola pitää Venäjän mukaantuloa Kioton sopimukseen edistysaskeleena, mutta vain poliittisen eleen muodossa. "Todennäköisesti nykyisellä Kioton sopimuksella ei edistetä itse ilmastotavoitteita lainkaan."

Marraskuussa julkaistu Arktisen ilmastomuutosraportin tulokset ovat odotettuakin vakavampia. Tutkimus vahvistaa ilmastomuutoksen kauhukuvat ja kertoo napa-alueiden olevan erityisen haavoittuvia ilmastomuutokselle. "Niihin uhkakuviin Kioto ei valitettavasti vastaa alkuunkaan", Korhola sanoo. "Jo nyt on selvää, ettei kasvihuonekaasujen rajoituksilla, jotka on ilmaistu Kioton pöytäkirjassa, pystytä hillitsemään ilmaston lämpenemistä. Siksi olisi aika riisua Kiotoon liittyviä tabuja ja todeta se osin kelvottomaksi tavaksi ratkaista ilmaston lämpenemisen ongelma."

"Kiinan rajusti kasvavia päästöjä Kioto ei laita kuriin, koska sitä ei lasketa teollisuusmaihin, joita päästörajoitukset koskevat kaudella 2008-2012. Kioton rajoitusten ulkopuolella on tällä hetkellä siis kaksi mahtitekijää: USA, joka vastaa tällä hetkellä neljänneksestä maailman kasvihuonekaasupäästöistä ja Kiina, jonka päästöjen arvioidaan kymmenen vuoden päästä kasvavan nelinkertaisiksi USA:n päästöihin nähden.

"Näyttää siltä, että maakohtaiset vähentämistavoitteet jumittavat sopimusvaltiot jatkuvaan taisteluun omasta edusta. Tarvitsemme sitovan kansainvälisen hiilitalouden, josta kukaan ei voi olla ulkona. Globalisoituvassa markkinataloudessa se on ainoa mahdollisuus, jotta kansainvälinen pääoma ei siirtäisi tuotantoa sinne, missä ei ole päästörajoja sen enempää kuin ympäristönormejakaan. Siksi teollisen tuotannon päästökriteereiksi on asetettava päästöt tuotantotonnia kohti, ja teoreettisen minimin huolellisen määrittelyn. Me tarvitsemme nopeasti kokonaan uutta energia-ajattelua, joka rakentuu ennen kaikkea energiansäästön ja tehokkuuden lisäämisen, uusiutuvien energiamuotojen sekä saasteettomien energiamuotojen varaan", Korhola sanoo.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *