Kioto ei riitä, tarvitaan globaalimpaa rintamaa

9.11.2004

Kuluvalla viikolla Reykjavikissa julkaistun Arktisen ilmastomuutosraportin ”Arctic Climate Impact Assessment” pitäisi herättää päättäjät tehokkaisiin toimiin ilmastomuutoksen hillitsemiseksi. Tutkimus vahvistaa ilmastomuutoksen kauhukuvat ja kertoo napa-alueiden olevan erityisen haavoittuvia ilmastomuutokselle. Suomen kannalta raportti on erityisen hälyttävää luettavaa, sillä Suomi on harvoja maita maailmassa, jossa asutuksen ja elinkeinoelämän maantieteellinen painopiste sijaitsee näin pohjoisessa.

”Kioto ei valitettavasti riitä alkuunkaan”, sanoo MEP Eija-Riitta Korhola, joka osallistuu joulukuussa Buenos Airesin COP-10 kokoukseen europarlamentin edustajadelegaatiossa. ”Jo nyt on selvää, ettei kasvihuonekaasujen rajoituksilla, jotka on ilmaistu Kioton pöytäkirjassa, pystytä hillitsemään ilmaston lämpenemistä. Siksi olisi aika riisua Kiotoon liittyviä tabuja ja todeta se osin kelvottomaksi tavaksi ratkaista ilmaston lämpenemisen ongelma.”

Kiinan rajusti kasvavia päästöjä Kioto ei laita kuriin, koska sitä ei lasketa teollisuusmaihin, joita päästörajoitukset koskevat kaudella 2008-2012. Kioton rajoitusten ulkopuolella on tällä hetkellä siis kaksi mahtitekijää: USA, joka vastaa tällä hetkellä neljänneksestä maailman kasvihuonekaasupäästöistä ja Kiina, jonka päästöjen arvioidaan kymmenen vuoden päästä kasvavan nelinkertaisiksi USA:n päästöihin nähden.

”Me tarvitsemme nopeasti kokonaan uutta energia-ajattelua, joka fossiilisten polttoaineiden sijasta rakentuu ennen kaikkea energian säästön ja tehokkuuden lisäämisen, uusiutuvien energiamuotojen sekä saasteettomien energiamuotojen varaan”, Korhola sanoo ”On myös siirryttävä Kiotosta kohti globaalimpaa rintamaa, joka realistisesti ottaa huomioon ne tahot, joissa päästöt huimasti kasvavat. Tarvitsemme sitovan kansainvälisen hiilitalouden, josta kukaan ei voi olla ulkona. Globalisoituvassa markkinataloudessa se on ainoa mahdollisuus, jotta kansainvälinen pääoma ei siirtäisi tuotantoa sinne, missä ei ole päästörajoja sen enempää kuin ympäristönormejakaan”, Korhola sanoo.

Eija-Riitta Korhola

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *