Korhola tyrmää Schröderin ajatuksen Turkin nopeasta EU-jäsenyydestä

25.2.2004

"Saksan liittokansleri Gerhard Schröderin Turkin vierailulla antama lupaus Saksan vahvasta tuesta jäsenyysneuvottelujen alkamiselle Turkin kanssa ei ole realistinen", arvioi europarlamentaarikko Eija-Riitta Korhola (kok). EU:n huippukokouksen on määrä tehdä asiasta päätös joulukuussa.
"Turkin ihmisoikeustilanne, oikeusjärjestelmän epäkohdat ja demokratian puutteet eivät vastaa EU-jäsenyydelle sovittuja kriteereitä. Näistä kriteereistä ei voida tinkiä missään oloissa", Korhola muistuttaa. "Sen sijaan on tärkeää, että nämä kriteerit toistetaan Turkille samalla, kun jäsenyyden mahdollisuus pidetään aidosti avoimena. Se on äärettömän arvokas tuki niille ryhmille, jotka Turkin sisällä tekevät ihmisoikeustyötä ja rakentavat kansalaisyhteiskuntaa."
Korhola kannattaa Turkin ja EU:n välisten suhteiden rakentumista ensisijaisesti erillisten sopimusten ja ohjelmien avulla niin, että Turkin kehittymiselle ihmisoikeuksia kunnioittavaksi demokratiaksi annetaan voimakas käytännön tuki. "Se on erityisen tärkeää nyt, jotta Turkissa jo toteutetut lainsäädännölliset uudistukset voisivat juurtua myös käytännön toimintaan ja kuilu hallituksen politiikan ja käytännön toimeenpanon välillä saadaan luotua umpeen."
"Turkki on yhteiskuntana liian suuri ja kehittymätön, jotta edes EU:n resurssit voisivat riittää sen nopeaan liittymiseen jäseneksi", Korhola arvioi. "EU:n nettomaksajien kannalta tilanne olisi kestämätön ajatellen Turkin taloutta ja 70-miljoonaista väestöä. Sopivin toimin tilanne voidaan kuitenkin saada hallittavaksi niin, että jäsenyysneuvottelut voivat tulla ajankohtaiseksi myöhemmin, jolloin myös EU on ehtinyt saada taloutensa tukevalle pohjalle nyt toteutuvan laajentumisen jäljiltä", Eija-Riitta Korhola sanoo.
"Varsinaiset jäsenyysneuvottelut nykytilanteessa ovat ennenaikaisia, mutta yhteinen etu edellyttää Turkin ottamista hautomoon. Kymmenen uuden jäsenmaan liittyessä EU:iin vappuna on mahdollista suunnata lisää huomiota seuraaviin hakijamaihin ja myös Turkkiin. Tämä kuitenkin edellyttää määrätietoista politiikkaa myös Turkilta samaan tapaan kuin nyt liittyvät 10 maata ovat toimineet jäsenyyden eteen lyhytnäköisiä etujaan uhraten", Korhola muistuttaa.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *