EPP vaatii kommunismin rikosten selvittämistä

4.2.2004

Euroopan kansanpuolue EPP hyväksyi puoluekokouksessaan selvällä enemmistöllä julkilausuman, joka tuomitsee totalitaarisen kommunismin ja sitä edustaneiden hallitusten rikokset ihmisyyttä vastaan. EPP vaatii, että entisten totalitaaristen kommunistimaiden salaisiin palveluihin tai muihin valvonta- tai vainoa harjoittaneisiin organisaatioihin kuuluneet henkilöt pidättäytyvät EU-viroista.

EPP edellyttää myös, että entisistä kommunistimaista EU:n virkoihin pyrkivät henkilöt tekevät tarkan selon ammatillisista ja poliittisista tekemisistään kommunistihallinnon aikana. Tässä ei sinänsä ole mitään uutta, sillä nykyisin kaikki EU-virkoihin pyrkivät joutuvat tekemään selkoa menneisyydestään.

Uusi asia sen sijaan on, että kommunistivaltioiden valvonta, vakoilu tai muihin repressiivisiä toimia harjoittaneiden organisaatioin entiset jäsenet sekä rikoksiin ihmisyyttä vastaan syyllistyneet henkilöt pidättäytyvät EU-viroista. Tämä ei kuitenkaan koske esimerkiksi pelkkiä kommunistipuolueiden jäseniä, jotka voivat hakea ja päästä EU-virkoihin.

Julkilausuman taustalla olivat eräät entisistä kommunistimaista tulevat EPP-edustajat. Virkakieltonakin markkinoitu kysymys ehti herättää kokouksessa intohimoja ja julkilausumatoimikuntakin äänesti tekstistä kappale kerrallaan. Joissakin puheenvuoroissa epäiltiin koko julkilausuman mielekkyyttä ja kyseltiin, miksei sitä annettu 15 vuotta sitten, jolloin kyseiset hallitukset olivat vielä vallassa.

Julkilausumassaan EPP rinnastaa kommunismin rikokset natsismin rikoksiin todeten, että kaikkien totalitaaristen hallitusten uhrit ovat samanarvoisia. EPP vaatii kommunismin aikaisten ihmisoikeusrikosten täydellistä selvittämistä. Puolue haluaa myös perustaa asiantuntijaelimen keräämään tietoja näistä rikoksista.

EPP kehottaa entisten kommunistimaiden hallituksia perustamaan kansallisia komiteoita tutkimaan kommunistihallinnon aikaisia ihmisoikeusrikoksia ja raportoimaan niistä riippumattomalle elimelle. Samalla EPP kehottaa avaamaan kaikki mahdollisesti asiaa koskevat arkistot sekä kumoamaan salassapitomääräykset asiaan kuuluvilta asiakirjoilta.

Sen lisäksi EPP vaatii, että Euroopan unioni tuomitsisi muodollisella julistuksella totalitaarisen kommunismin ja perustamaan eurooppalaisen tutkimus ja dokumentaatiokeskuksen keräämään tietoa kommunismin rikoksista myöhempää historian tutkimusta varten.

EPP haluaa myös nimetä muistopäivän totalitaarisen kommunismin uhreille ja heidän muistoaan kunnioittavan museon.

Lähde Verkkouutiset, Ilkka Ahtokivi

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *