Eurovaaleissa ei ratkaista NATO-linjaa

12.1.2004

Kokoomuksen europarlamentaarikot korostavat, etteivät kesän EU-parlamenttivaalit ratkaise mitenkään sitä, mikä on oleva Suomen linjavalinta NATO-kysymyksessä.

Kokoomusmepit huomauttavat yhteisessä kannanotossaan, että Suomen mahdollinen NATO-jäsenyys tai järjestön ulkopuolella pysyttäytyminen ei kuulu Euroopan parlamentille.
– Toki yksittäiset parlamentin jäsenet tai eurovaaliehdokkaat ovat tervetulleita osallistumaan julkiseen keskusteluun asiasta, mutta päätökset on tehtävä kotimaassa.

EU-parlamentilla on yhdessä neuvoston kanssa oikeus päättää sisämarkkina- ja ympäristölainsäädännöstä sekä unionin budjetista, mutta turvallisuuspolitiikassa sillä ei yksinkertaisesti ole toimivaltuuksia, kokoomusmepit huomauttavat.

– Siksi on täysin harhaanjohtavaa Keskustan taholta esittää, että eurovaaleista tehtäisiin samalla Suomen NATO-kansanäänestys. Tällaiset puheet ovat valitettavia ja kansalaisten tietoista sumuttamista.

Kokoomusmepit muistuttavat, että oikea paikka tehdä NATO-linjauksia on Suomen hallitus ja eduskunta.

– Hallitukselta odotetaan nyt, että se viimeistään turvallisuuspoliittisen selonteon yhteydessä esittää yksiselitteisen linjansa tässä asiassa. Kokoomuslaiset ovat aktiivisesti olleet avaamassa keskustelua turvallisuus- ja puolustuspolitiikasta.

Kokoomuksen viisi europarlamentaarikkoa ovat Marjo Matikainen-Kallström, Piia-Noora Kauppi, Eija-Riitta Korhola, Ilkka Suominen ja Ari Vatanen.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *