Energiavero sitoo kestävän kehityksen osaset yhteen

22.9.2003

Arvoisa puhemies,
Nyt käsillä oleva asia on ollut neuvostolle hankala. Silti pitkä, yli viiden vuoden käsittelyaika neuvostossa on ollut pettymys. Tämä pettymys on nyt aika laittaa syrjään, ja ottaa direktiivin käsittelyn edistyminen ensiaskeleena välttämättömään suuntaan. Olen iloisena pannut merkille, että juuri tällainen käytännönläheinen asenne on myös parlementin esittelijän mietinnössä.
Neuvosto on ilmaissut sitoutuneensa ottamaan käyttöön välineet, joilla talousksasvu voidaan kytkeä irti energiankulutuksesta. Myös komissio on sitoutunut tällaisiin pyrkimyksiin, samoin parlamentti. Periaatteessa ei siis ole estettä merkittävälle muutokselle. Käytännössä merkittävää muutosta tarvitaan kipeästi. Nyt käsillä oleva direktiivi tarjoaa tähän mahdollisuuden, ja vastuumme on toteuttaa se pian.Yhteen nivoutuneessa eurooppalaisessa taloudessa ratkaisun on oltava entistä yhtenäisempi.

Samalla kun energiaverotus tyydyttää jäsenvaltioiden kameraaliset tarpeet, tarjoaa se mahdollisuuden keventää työn ja työllistämisen verotusta sekä tehokkaan ja täsmällisen ohjausvälineen ekologisesti oikeaan suuntaan. Energiatuotteiden verotus on kauan kaivattu lenkki, joka sitoo kestävän kehityksen osaset yhteen.

Arvoisa puhemies,
Haluaisin ottaa vielä esille energiaverotuksen yhteyden hiljattain valmistuneeseen päästökauppadirektiiviin. Riippumattomat tutkimukset osoittavat, että ilmastomuutoshaasteeseen vastaaminen on kokonaistaloudellisesti edullisinta, jos päästökaupan ulkopuolisille sektoreille asetetaan oikean tasoinen vähennystavoite. Juustohöylä-menetelmä ei sitä tuota, vaan tarvitaan kattava energiaverojärjestelmä.
On varmistettava, että jokainen toimiala on joko energiaverotuksen tai päästökaupan piirissä. Näin jokainen yritys verotuksen kautta kohtaa yhteiskunnan rajakustannusta vastaavan rajahinnan.

Arvoisa puhemies,
Eurooppa tarvitsee nopeasti kunnianhimoisen energiaverojärjestelmän. Näyttää siltä, että vastuu sen aikaansaamisesta lepää komission ja parlamentin harteilla.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *