Vartian ehdotus jakoverosta täysin epäoikeudenmukainen

7.7.2003

"Kunnallisverotuksessa ongelmaksi on koettu jakoveroluonne, jossa köyhä maksaa jokaisesta eurostaan saman osuuden veroja kuin rikaskin. Jokaiselle tulisi taata mahdollisuus ansaita peruselinkustannusten verran lievemmin verotettuna. Siksi on nähty oikeudenmukaiseksi porrastaa verotus. Kunnallisverotuksessa koettua ongelmaa ei pidä entisestään kärjistää siirtymällä samaan käytäntöön myös valtionverotuksessa, vaan päin vastoin korjattava kunnallisverojärjestelmääkin progressiiviseksi", toteaa Euroopan parlamentin jäsen Eija-Riitta Korhola (kd). Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan toimitusjohtaja Pentti Vartia on Taloussanomien haastattelussa ehdottanut nykyisen progressiivisen ansiotuloverotuksen korvaamista suhteellisella verotuksella, jossa veroaste olisi kaikille sama.

"Yksi selvittämisen arvoinen tapa parantaa kunnallisveron oikeudenmukaisuutta on siirtyä järjestelmään, jossa kunnallisveroa peritään tietty prosenttiosuus valtionverotuksessa maksettavasta summasta. Kunta saisi itse määrätä tuon prosenttiosuuden, mutta progressiivisuus toteutuisi valtionverotuksen mukaisesti. Näin köyhä maksaisi ansaitsemastaan eurosta vähemmän veroa kuin rikas", Korhola toteaa.

"On selvä, että oikeudenmukaisuus voi merkitä toiselle eri asiaa kuin toiselle. Pitkällä tähtäimellä on kuitenkin rikkaidenkin etu, että köyhä voi tulla toimeen lievemmin verotetulla itse ansaitsemallaan tulolla. Tämä on mahdollista vain progressiivisen verotuksen avulla."

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *