Elintarviketurvallisuus

30.6.2003

Arvoisa puhemies,
Nyt yhteiskeskustelussa olevat kolme mietintöä ovat tärkeitä yksityiskohtia pyrkimyksissä varmistaa elintarviketurvallisuus ja kuluttajien hyvinvointi. Kiitän kollegoja erinomaisesta työstä. Yhteismarkkinoilla kuluttaja kohtaa oman tutun lähikauppansa hyllyillä joka päivä uusia ja outoja tuotteita ja valmistajia, ja hänen täytyy voida luottaa laadunvalvonnan ja ruokaturvallisuuden olevan yhteismarkkinoilla täyttä totta.
Valitettavaa on, että EU:n aktiivisuus tällaisten tärkeiden normien antamisessa koetaan niin usein tarpeettomana puuttumisena yksityiskohtiin. Yksi syy on tietenkin siinä, miten eurooppalainen lehdistö usein tarkoitushakuisesti haluaa esittää asiat kielteisessä valossa ja käsiteltävänä olevan todellisen ongelman sivuuttaen. Syyt tähän eivät ole poliittiset vaan journalistiset: juttuihin kaivataan väriä, ja se väri saadaan usein valitettavasti uhkakuvia lietsomalla, ei asiallista tietoa levittämällä.
Tuorein esimerkki on uutinen elintarvikkeiden PAH-yhdisteiden (polysykliset aromaattiset hiilivedyt) enimmäismäärän rajoittamisesta kuluttajien terveyden suojaamiseksi. Komission aivan aiheellinen tutkimushanke on ainakin suomalaislehdissä ehtinyt muuttua kauhisteluiksi, kieltääkö EU nyt yksityisten ihmisten grillit ja kesäherkkumme grillimakkaran. Päivittely kaikkeen puuttuvasta ja kaikkea holhoavasta EU:sta on jatkunut ja on kysytty, milloin europoliisi sytyttää vaarallisista keittokirjoista rovioita ja pitääkö kohta syödä ruokaa varmuuden vuoksi kypärä päässä.
Kansaan tällainen perusteeton maalailu valitettavasti menee täydestä ja synnyttää kielteisyyttä ja kaunaa. Siksi olisi tärkeää, että parlamentissakin ihmisten terveyden suojaamiseksi tehty hyvä työ saisi entistä voimakkaampaa tukea EU:n tiedotukselta. Taustoista on ilmeisesti pakko tiedottaa seikkaperäisemmin jo valmisteluvaiheessa, jotta perättömille urbaaneille EU-legendoille ei maaperää pääsisi syntymään.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *