EU:n liityttävä Arktisen neuvoston jäseneksi

14.1.2003

– Pohjoista ulottuvuutta koskeva päätöslauselmaehdotus alleviivaa oikealla tavalla niitä asioita, jotka juuri tällä hetkellä ovat tärkeimpiä. Pohjoinen ulottuvuus on kuitenkin syytä nähdä dynaamisena prosessina; asia joka on otettava huomioon sitä koskevien toimintaohjelmienkin laadinnassa, sanoi Eija-Riitta Korhola tänään Strasbourgissa. Hän halusi erityisesti nostaa esiin kaksi dynamiikkaan vaikuttavaa tekijää: laajentumisen ja ympäristön.

– Laajentumisen myötä käsityksemme 'pohjoisesta' on muututtava niin, että vuosikymmenen lopulla tarkoitamme sillä entistä enemmän arktista pohjoista ja vähemmän sitä 'pohjoista', jonka merkitys vaihtelee puhujan mukaan, Korhola huomautti puheenvuorossaan europarlamentin istunnossa.

Korhola muistutti, että laajentumisessa myös EU:n rooli Itämerellä muuttuu merkittävästi: käytännössä Itämeri on ensi vuodesta alkaen EU:n sisämeri.
– Murheineen ja mahdollisuuksineen Itämeren painoarvon EU:n kaikessa politiikassa on kasvettava samalla kun sen painoarvo EU:n Pohjoisessa ulottuvuudessa vähenee.

– Venäjä luonnollisesti tulee jatkossakin olemaan tärkeä osa Pohjoisen ulottuvuuden sisältöä, mutta napapiirillä länsi ja itä ovat lähekkäin. Pohjoinen ulottuvuus mahdollistaa siteiden vahvistamisen myös länteen. EU:n tulisikin tehdä päätös liittymisestä jäseneksi Arktiseen neuvostoon, jossa nyt ovat USA:n ja Kanadan lisäksi Islanti, Tanska, Norja, Ruotsi, Suomi ja Venäjä, Korhola ehdotti.

Korholan mielestä olisi outoa, jos EU vielä jäisi syrjään jo vuonna 1996 perustetun neuvoston työstä, etenkin kun niin moni EU:n omista hankkeista voisi synnyttää tärkeitä synergioita Arktisen neuvoston hankkeiden kanssa.
– Samalla se vahvistaisi ympäristösaralla euro-atlanttista yhteisymmärrystä, joka viime vuosina ei ole ollut paras mahdollinen. EU:n ilmastomuutokseen liittyvä politiikka voisi näin saada kansainvälisesti uutta pohjaa, jolle perustaa käytännön toimenpiteitä.

– Herkät arktiset alueet kärsivät ilmastomuutoksesta ensimmäisinä, ja tuo muutos vaikuttaa ennen pitkää koko EU:ssa aina Välimerta myöten. On selvä, että esimerkiksi jäätiköiden sulaminen sisältää todennäköisiä uhkia, jotka toteutuessaan mullistaisivat käytännöllisesti katsoen koko eurooppalaisen kulttuurin ja talouden. Pohjoinen ulottuvuus on globaalia politiikkaa koko EU:ta varten, Korhola korosti.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *