Euroopan parlamentti hyväksyi tupakkamainontaa koskevan direktiivin

19.11.2002

Euroopan parlamentti hyväksyi tänään tupakkamainontadirektiiviä koskevan Medinan mietinnön. Mietintö hyväksyttiin kahta muutosesitystä lukuunottamatta komission esittämässä muodossa.

Toinen hyväksytyistä muutosesityksistä oli edustaja Heidi Hautalan ja Eija-Riitta Korholan yhdessä muiden kanssa jättämä esitys, jolla jäsenvaltioille annetaan valtuudet rajoittaa tupakkamainontaa niiltä osin, kuin tämä direktiivi ei asiaa säätele tai kun mainonnalla ei ole rajat ylittäviä vaikutuksia. Käytännössä muutosesitys takaa suomalaisen tupakkalain vakiinnuttaman käytännön jatkumisen.

"Maailman terveysjärjestö WHO ja Maailmanpankki suosittelevat, että valtiot kieltäisivät kaikki tupakkamainonnan ja myynninnedistämisen keinot. Suomessa lainsäädäntö tupakkamainontaan liittyen on eurooppalaisittain tiukkaa, mutta nyt ei ole ongelmia vakiintuneella linjalla jatkamisessa", arvioi Euroopan parlamentin jäsen Eija-Riitta Korhola.

Edellinen mainontakieltodirektiivi kaatui 2000

Tupakkamainontaa parlamentti käsitteli jo kertaalleen kaksi vuotta sitten, jolloin hyväksyttiin asiaa koskeva direktiivi. Laki kuitenkin kumottiin EY-tuomioistuimessa syksyllä 2000 Saksan valtion ja tupakkateollisuuden aloitteesta. Oikeus totesi, että direktiivissä oli kyse enemmän kansanterveyden edistämisestä kuin sisämarkkinoiden esteiden poistamisesta. Direktiivissä viitattiin perustamissopimusken artiklaan 95, jota tuomiosituimen mukaan ei voida käyttää sisämarkkinoiden harmonisointiin, jos lain käytännön sovellus tarkoittaa yhden tuotteen poistamista markkinoilta sen terveyshaittojen takia.

Tuomioistuimen päätöksen jälkeen komissio alkoi välittömästi valmistella uutta lakialoitetta tupakkatuotteiden mainostamiseen liittyen. Tämä ehdotus on nyt hyväksytty parlamentin ensimmäisessä käsittelyssä.

"Äänestyksen jännitysmomentti syntyi siitä, että lakiasiainvaliokunnan monet sinänsä hyvää tarkoittavat ja kannatettavat tarkistukset komission tekstiin tuli hylätä, jotta EY-tuomioistuimella ei olisi perusteita hylätä tätäkin direktiiviä", kuvailee Eija-Riitta Korhola. Täyistunto hyväksyikin direktiiviin vain kaksi muutosesitystä. "Näyttää siltä, että näin hyväksyttynä direktiivi kestää myös tupakkateollisuuden juristien hyökkäykset", Korhola arvioi.

Lakupiippukohu peitti alleen hartaasti valmistellut lakialoitteet

EU:n tupakkadirektiivialoitteita uutisoitiin Suomessa ainoastaan lakupiippukohuna: parlamentin väitettiin haluavan kielää lakritsipiiput niiden tupakointia edistävän vaikutuksen vuoksi. "Tästä ei suinkaan ole ollut kysymys. Euroopan parlamentti käsittelee parhaillaan kahta direktiiviehdotusta tupakoinnin haittoihin, ehkäisemiseen sekä tupakkamainontaan liittyen", Korhola muistuttaa.

Lakialoitteita on valmisteltu pitkään, ja niiden avulla voi hyvin hahmottaa tupakkateollisuuden ja kansanterveyttä ajavien tahojen välistä kamppailua tupakoinnin terveyshaittojen määrittelyssä.

Euroopan unionissa tupakan haittoja on yritetty säännöstellä ja tupakan kulutusta ehkäistä jo 1980-luvun lopulta lähtien. Alkujaan tämä tapahtui erityisesti syöväntorjuntaan keskittyneiden ohjelmien avulla. Vuonna 1989 annettiin kaksi tärkeää säädöstä. Televisio ilman rajoja -dirketiivillä kiellettiin kaikenlainen tupakkatuotteiden televisiomainonta. Samana vuonna säädettiin myös ensi kertaa tupakka-askehin merkityistä terveysvaroituksista.

Euroopan parlamentin on tarkoitus huomenna torstaina hyväksyä hollantilaisen europarlamentaarikko Jules Maatenin mietintöluonnos tupakoinnin ehkäisemisestä ja tupakoinnin torjunnan tehostamisesta erityisesti lasten ja nuorten parissa. Mietintö on suositus, jolla ei ole direktiivin velvoittavuutta eikä neuvoston ole pakko ottaa parlamentin kantaa huomioon.

Tänään hyväksytty direktiivi koskee tupakkatuotteiden mainostamista. Se noudattaa yhteispäätösmenettelyä, eli parlamentti ja jäsenmaiden ministereiden neuvosto ovat tasavertaisia lainsäätäjiä direktiivin laatimisessa.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *