Ei yhteistä näkemystä verenluovutusten maksuttomuudesta

10.6.2002

– Veren ja verituotteiden yhteinen markkina-alue ei voi toimia ilman luotettavia turvallisuusstandardeja, sanoi euroedustaja Eija-Riitta KORHOLA (kd) tänään Strasbourgissa parlamentin täysistunnossa. Hän kehui parlamentissa laadittua mietintöä, joka parantaa turvallisuutta koskevia artikloja veridirektiivissä, mikä on arvokas asia kaikille EU-kansalaisille.

Samalla Korhola kuitenkin totesi, että parlamentti ei kyennyt löytämään yhteistä näkemystä siitä, miten turvallisuutta voidaan edelleen huomattavasti lisätä ottamalla verenluovutuksen maksuttomuuden lähtökohdaksi.

– Euroopan neuvosto on tehnyt merkittävää työtä verenluovutusten turvallisuuden lisäämiseksi ja maksuttomuuden edistämiseksi, Korhola muomautti. – Euroopan neuvoston määritelmä ei kiellä maksamasta matkakuluja ja korvausta menetetystä työajasta – mikä on tärkeää erityisesti plasman luovuttajille, jotka joutuvat usein matkustamaan toiselle paikkakunnalle ja antamaan paljon aikaansa. Se on hyvä lähtökohta myös EU:lle.

– Mutta jos tyydymme vain suosittelemaan jäsenmaille käytäntöjä Euroopan neuvoston tapaan, olemme hukanneet jotain olennaista lainsäätäjän roolistamme. Ja kun toisaalta annamme jäsenvaltioille oikeuden kieltää maksullisesti luovutetun veren ja verituotteiden tuonnin toisista ja kolmansista maista, olemme samalla heikentämässä pohjaa koko direktiivin alkuperäiseltä tavoitteelta – yhteisten markkinoiden luomiselta, Korhola arvosteli.

Korholan mukaan yhteisön lainsäädäntö on yleensä hyvälaatuista ja onnistuu helposti säätelemään pieniäkin yksityiskohtia inhimillisessä elämässä – joskus liiankin pieniä. Hän hämmästeli, että direktiivissä ei ole kyetty erittelemään tavanomaisia verenluovutuksia muista kuten plasman luovutuksesta.

– Edellisiin olisi ilman mitään poikkeustarvetta voitu ottaa ehdoton maksullisuuden kielto ja jälkimmäisiin sallia maksullisuus sikäli kuin plasman ja muiden erikoistuotteiden pula sitä vaatii. Jään odottamaan, että komissio pian antaa uuden esityksen, jolla tämä tärkeä yksityiskohta saadaan korjattua, Korhola sanoi.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *