Yhdysvaltain Kioto-asenteet moderni versio entisajan orja-taloudesta

4.2.2002

– Tänään meillä on syytä toivottaa onnea planeetallemme. Ilmastomuutoksen hidastaminen Kiotossa sovitulla tavalla antaa toivoa, ja ennen muuta se antaa kaikille päättäjille vähän lisää aikaa. Paljon aikaa ei ole, mutta työtä on uskomattoman paljon, sanoi euroedustaja Eija-Riitta KORHOLA (kd). Euroopan parlamentti keskusteli tänään täysistunnossaan ilmastonmuutosta koskevan YK:n puitesopimuksen Kioton pöytäkirjan hyväksymisestä Euroopan yhteisön puolesta.

Korholan mielestä EU on osoittanut ilmastomuutosta koskevissa neuvotteluissa hämmästyttävää johtajuutta, eikä ilman sitä koko pöytäkirjaa olisi voitu pelastaa. – Yhdysvallat taas on valinnut masentavan vastuuttoman linjan. USA:n vaikutus on aina suuri, sillä se vastaa yksin neljänneksestä kaikista CO2-päästöistä. Nyt tuo vaikutus on yksinomaan negatiivinen – ja globaali. Sadat miljoonat ihmiset maksavat omassa arkipäivässään raskaalla tavalla Yhdysvaltain talouden pönkittämisestä. Presidentti Bushin hallinto on synnyttänyt modernin version entisajan orjataloudesta: tämän ajan orjat, ilmastomuutoksesta pahiten kärsivät, ovat entistä tiukemmin sidottuja kohtaloonsa ja vaihtoehdot vähenevät koko ajan, Korhola moitti.

– Eurooppalaiset yritykset ovat joutuneet myöntymään tiukkoihin toimenpiteisiin, joilla pyritään saavuttamaan päästöjen 8% vähennys vuoden 1990 tasosta vuoteen 2012 mennessä. Yhdysvaltalaisilla kilpailijoilla tätä rasitusta ei ole. Presidentti Bush onkin todennut aivan kainostelematta suojaavansa näin yhdysvaltalaista teollisuutta ja tuotantoa. Yhdysvaltain hallituksen ilmoituksen pitäisi olla riittävä syy asian ottamiseksi esille kansainvälisessä kauppajärjestössä WTO:ssa, sillä ilmastotalkoista kieltäytyminen on suoraa tukea yhdysvaltalaiselle tuotannolle. Tällaisen ympäristödumppauksen tulisi olla riittävä peruste käyttää tariffeja USA:n ja EU:n välisessä kaupassa, Korhola huomautti.

Korhola muistutti, että Kioton sopimukseen on sitoutunut tällä herkellä jo 55 maata, joiden päästöt kattavat 55 % kokonaispäästöistä. – Sen uskoisi olevan riittävä voima myös WTO:ssa. Vaikka WTO:n perusajatus on kaupan esteiden purkaminen eikä tariffien käyttö, on huomattava että USA on tosiasiallisesti itse pystyttämässä esteitä oikeudenmukaiselle kauppajärjestelmälle. Siksi WTO:n on joko reagoitava toimillaan kilpailua vääristävään asetelmaan tai saatava USA mukaan kantamaan Kioton rasitteita, Korhola vaati.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *