EPP nosti pienen maan edustajan puhemieheksi

14.1.2002

Euroopan parlamentin liberaaliryhmän puheenjohtaja Patric Cox (sit.) valittiin tiistaina Euroopan parlamentin puhemieheksi jäljellä olevaksi 2,5-vuoden kaudeksi.

Valinta oli seurausta kristillisdemokraattien EPP-ED -ryhmän ja liberaalien ELDR-ryhmän sopimuksesta eurovaalien jälkeen 1999, jolloin kristillisdemokraatit nousivat parlamentin kaikkien aikojen suurimmaksi ryhmäksi ja ohittivat ensimmäistä kertaa sosialistien PSE-ryhmän.

Puhemiehenä toimi ensin ranskalainen EPP-ED:n jäsen Nicole Fontaine ja jälkimmäisen puoliskon ajaksi EPP-ED lupasi tukensa Coxille. Kristillisdemokraatit mursivat näin tähänastisen perinteen, jossa sosialistiryhmä oli suurimpana päättänyt asiasta muiden pään yli.

– Muilla ryhmillä oli epäilyjä sen suhteen, että pienen poliittisen ryhmän edustaja pienestä EU:n jäsenmaasta voisi tulla valituksi, kristillisdemokraattien ryhmän johtaja Hans-Gert Pöttering totesi heti vaalin tuloksen ratkettua.

– Olen kiitollinen, että EPP:llä oli mahdollisuus tehdä Euroopalle selväksi, että myös pienellä maalla ja pienellä ryhmällä on mahdollisuus saada vastuullisia paikkoja. Jos vastuupaikat annetaan vain suurille maille, se ei ole silloin Eurooppa, joka huomio koko Euroopan ja kaikki kansalaiset, Pöttering sanoi ja muistutti, että komission edellinen puheenjohtaja Jacques Santer (EPP-ED) tuli Luxemburgista, EU:n pienimmästä jäsenmaasta.

– Haluamme osoittaa, että emme suurten puolelta hallitse, vaan kaikilla on oma vastuunsa ja kaikkien ääni kuuluu, Pöttering sanoi ja toivotti Coxille Jumalan siunausta tehtävässään. Pötteringin johdolla ryhmä onkin noudattanut johdonmukaisesti politiikkaa, jossa pienet ryhmät ovat olleet jopa isoja edullisemmassa asemassa esim. valiokuntapaikkojen jaossa.

Cox työskenteli ennen poliittista uraa talousalan luennoitsijana ja toimittajana. Parlamentissa hänen erikoisalaansa olivat veroasiat ja hänet tunnetaan joustavana ja taitavana neuvottelijana puolueiden välillä. Euroopan parlamentin jäsen hän on ollut vuodesta 1989 ja liberaaliryhmän johdossa hän on ollut vuodesta 1998. Cox (s. 1952) on naimisissa ja hänellä on kuusi lasta.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *