Verestä ei saa tehdä kauppatavaraa

2.9.2001

"VERITUOTTEITA EI PIDÄ LUOVUTTAA BISNEKSELLE"

– Voiko verenluovutuksesta maksaa luovuttajalle korvauksen, vai tulisiko verenluovutus pitää vapaaehtoispohjalla ilman korvausta? Kysymys on keskeinen verituotteiden turvallisuuden kannalta ja se on keskeinen kiistakysymys, kun Euroopan parlamentin täysistunto käsittelee ensi keskiviikkona verenluovutuksia ja verituotteita säätelevää uutta direktiiviä.

Kansanterveyskysymyksistä vastaava Europarlamentin ympäristövaliokunta on jo hyväksynyt käsittelyn pohjaksi Eija-Riitta Korholan esityksen, jolla luovutuksesta annettava maksu yksiselitteisesti kielletään. Parlamentissa on kuitenkin nousemassa esityksiä, jolla tämä kielto haluttaisiin vesittää.

Tarkoitus on, että EU:n sisällä synnytetään yhtenäinen alue, jossa verituotteet ovat laadullisesti samanlaisia niin, että niitä voidaan käyttää toisissa jäsenmaissa.

"Tilannetta halutaan käyttää nyt hyväksi ja avata verituotteet bisneksen tekemiselle", Korhola arvioi tilannetta. Lääketieteellisten tutkimusten mukaan korvauksettomuus valikoi luovuttajista pois sellaisia riskiryhmiä, jotka voisivat vaarantaa veriturvallisuuden Euroopassa. Luovutuksen korvauksettomuus on myös eettinen kysymys.

Maksullisuuden puolesta puhuvat vetoavat EU:ssa vallitsevaan plasmapulaan, mutta Korhola pitää sitä tekosyynä:"Direktiivissä on ratkaistu plasmaa koskevat erityisongelmat jo nyt."

Korholan esityksen kanssa kilpailemaan on tulossa mm. italialaisten ja saksalaisten tukema esitys "kansallisten perinteiden" sallimisesta luovutuksesta korvaamisessa ainakin määräajan. "Se romuttaisi direktiivin perusajatuksen yhtenäisestä EU-alueesta, jolla verituotteita voidaan turvallisesti käyttää toisessa jäsenmaassa", Korhola toteaa. Korhola on saanut tukea esitykselleen erityisesti pohjoismaalaisilta, hollantilaisilta ja ranskalaisilta kollegoilta.

Suomessa vallitsee suuri yhteisymmärrys maksuttomuudesta veriturvallisuuden takeena. Mm. sosiaali- ja terveysministeriö on vedonnut asiassa Euroopan parlamentin suomalaisjäseniin ja myös SPR:n veripalvelu toivoo nykyisen käytännön jatkuvan.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *