Ilmastomuutoksen pysäyttämisessä on pakko onnistua

3.7.2001

Arvoisa puhemies.politiikassa on suuri kiusaus pitää kaikkia asioita neuvottelukysymyksinä, joista voidaan sopia ihmisten kesken. Jotta muistaisimme, minkä kanssa olemme tekemisissä, kertaan muutamia tosiasioita ilmaston lämpenemistä koskien. Huomautan, että asialle on jo nyt riittävää tieteellistä näyttöä: ilmaston lämpeneminen on kylmä tosiasia. Meillä on neuvotteluissa mukana yksi osapuoli, Luonto, joka ei tee kompromiseeja, se vain on.

Uusimmat aikasarjat meriveden lämpötiloista kertovat samaa, mitä ilman lämpötiloista on tiedetty kauan. Meret ovat lämmenneet 0,6 astetta viimeisen sadan vuoden aikana, ja trendi on kiihtyvä. Keskilämpötilaksi tämä muutos on suuri. Vuoristojäätiköt ovat sulamassa, 85 % niistä vetäytyy kivasta tahtia, pahimmillaan useita kymminiä metrejä vuodessa. Andien lakijäätiköt uhkaavat hävitä kokonaan. Jäämeren jääpeite on supistunut 25% viimeisen kolmen vuoden aikana. Ikirouta pohjoisilla manneralueilla sulaa voimakkaasti, erityisesti Keski-Siperiassa ja Alaskassa. Tällä on laajamittaiset vaikutukset myös luonnonvarojen hyödyntämiseen.

Jos sallimme lämpenemisen jatkuvan, pelätty Luoteis-Euroopan pahin skenaario voi toteutua. Pohjoisatlantin merivirrat lämpeneminen voi kääntää siten, että ilmasto Pohjois-Fennoskandiassa muuttuu päinvastoin jäätäväksi – tämäkin lämpemenisen seurauksena. Jäätiköiden sulaessa ns. Atlantin pumppu lakkaa toimimasta ja tropiikista tuleva lämmin Golfvirta ja sen jatke Pohjois-Atlantin virta tyrehtyy. Seurauksena voi olla koko Luoteis-Euroopan viileneminen, joka paleo-oseanografisen tiedon perusteella voi tapahtua katastrofaalisen äkillisesti.

Samat tosiasiat tulevat vastaan joka suunnalta, äskettäin myös Punainen Risti vahvisti sen minkä muutkin avustusjärjestöt ovat jo sanoneet: kokemus lisääntyneistä luonnonkatastrofeista osoittaa, että muutos voidaan laittaa ilmaston lämpenemisen tiliin. Jollemme toimi ja pakota myös muita toimimaan nopeasti, nämä uutiset lisääntyvät eksponentiaalisesti. Bonnissa on pakko onnistua.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *