Tieto- ja viestintätekniikat ja kehitysmaat

10.6.2001

Arvoisa puhemies,

haluan kiittää kollega Dybkjæriä erinomaisesta mietinnöstä aiheessa, joka on kaikkien kannalta tärkeä. Haluan kiittää myös omassa ryhmässäni kollega Wijkmania merkittävästä panoksesta varjoraportoijana.

Ryhmä 8 otti Okinawan huippukokouksessa vuosi sitten heinäkuussa kannan, jonka mukaan maailman keskeisin haaste tällä hetkellä on teknisen kapasiteetin ja osaamisen jyrkät erot etelän ja pohjoisen välillä eli "digital divide". Maailmassa on alueita, joiden yhteensä kaksi miljardia asukasta ovat jääneet eristyksiin. Jollei tätä teknisen osaamisen kuilua saada umpeen, globalisaatio on jo lähtökohtaisesti vinksahtanut.

Esittelijä toteaa viisaasti, että digitaalisen osaamisen kehittäminen ei saa perustua yksinomaan yksityiseen sektoriin vaan EU:n ja muiden rahoittajien on sitouduttava julkiseen sektoriin. Tämä on realistinen lähtökohta. Kyse ei ole vain teknisestä ongelmasta vaan maantieteellisen eristäytymisen, köyhyyden ja sairauden yhteisvaikutuksesta. Siksi globalisaation onnistuminen edellyttää näiden eristäytyneiden alueiden liittämistä muuhun maailmaan mutta myös todellista panostusta asukkaiden koulutukseen ja terveydenhuoltoon.

Jos tilanteen annetaan kehittyä pelkästään markkinavoimien ehdoilla, on vaarana, että digitaalinen kuilu levenee ylittämättömäksi. Vaikka viime vuosikymmenien kehitysyhteistyö pääosin on ollut oikeansuuntaista, ovat mediassa painottuneet ja siten yleisön mielipiteitä muokanneet muutamat surulliset esimerkit pelloilla ruostuvista traktoreista – lahjoituksista, jotka annettiin liike-elämän ehdoilla ilman tarvittavaa vastaanottajan tilanteen ymmärtämistä ja valmiuksista huolehtimista. Täsmälleen sama kauhukuva voi toteutua nyt, ellemme huolehdi siitä, että kehitysmaiden tietoyhteiskunnalle on olemassa terve perusta, jolle sen voi laskea. Tämä perusta on kaikille turvattu oikeus peruskoulutukseen ja ihmisarvoiseen elämään.

EPP-ED ryhmä haluaa Euroopan unionin toimivan niin, että kaikki maailman maat voivat osallistua tietotekniikan käyttöönottoon ja kehittää sen avulla yhteiskuntiaan. Jos tietotekniikan ja telekommunikaation alalla kyetään noudattamaan tätä yhteensovittavaa ja täydentävää linjaa, on meillä toiveita siitä, että tietotekniikka edistää kumppanuutta ja vieläpä tehostaa sitä kaikkea muuta kehitysyhteistyötä, jota näissä maissa tehdään. Tämä linja heijastuu onnistuneella tavalla myös nyt käsittelyssä olevassa mietinnössä.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *