Perheitä koskevat oikeudet ja suoja toistettava Euroopan unionin perusoikeuskirjassa

13.3.2000

– Perheet tarvitsevat tunnustusta ja rohkaisua sekä toimintavapautta tehtävässään, ja turvaa yhteiskunnan mielivallalta aivan samalla tavoin kuin yksilöt. Tältä osin muualla säädetyt perheitä koskevat oikeudet ja suoja on toistettava Euroopan unionin perusoikeuskirjassa. Monissa kansainvälisissä sopimuksissa ja julistuksissa on päädytty selkeisiin muotoiluihin, joissa todetaan erityinen tarve suojella perheitä, totesi Euroopan parlamentin jäsen Eija-Riitta Korhola parlamentin täysistunnossa Strasbourgissa tiistaina.
– Joistakin ihmisoikeusasiakirjan ympärillä käydystä keskusteluista on syntynyt vaikutelma, että sanasta perhe on tulossa poliittisesti epäkorrekti käsite Euroopan unionissa, niin ahkerasti jotkut ryhmät ovat siivoamassa sanaa pois. Naisten ja perheiden oikeuksien välillä nähdään mielestäni tarpeeton ristiriita, joka pyritään sovittamaan hylkäämällä perheet sen sijaan, että etsittäisiin radikaalilla tavalla uudenlaista ja tasa-arvoista eurooppalaista perhepolitiikkaa.

– Näin menetellen perhearvot ovat joutumassa yhteiskunnassa vääriin tai ainakin yksipuolisiin käsiin. Uusoikeisto on omimassa ne ja kiipeilee niiden avulla moraalisen omahyväisyyden ylängöillä. Siksi teema kyllästyttää monia, Korhola arvioi.

Eurooppalaisiin arvoihin sosiaalistuminen tapahtuu perheissä

– Katson kuitenkin, että Euroopan parlamentilta olisi suuri virhe hyväksyä tämä kehitys. Perheet liittyvät kiinteästi eurooppalaiseen yhteiskuntakäsitykseen. Monien muiden tavoin Kristillisdemokraatit haluavat yhteiskuntaa, jossa sekä vapaus että vastuu kohtaavat. Minä näen, että se on perheiden yhteiskunta, sillä yhteisvastuun ja solidaarisuuden oppiminen on vaikeaa, jos sitä ei opi pienessä lähiyhteisössä. Yhteiskunta voi olla oikeudenmukainen, mutta se ei voi koskaan rakastaa; siihen sen syli on liian kylmä ja käsi liian lyhyt. Silti juuri tämä on terveen yksilökehityksen ehto.

– Eikä Euroopalle ole mitään hyötyä edistyksellisistä perusoikeuksista, jos yhteiskunnan jäsenet eivät niitä halua kunnioittaa. Siihen sosiaalistuminen tapahtuu yhä edelleen perheissä. Ei siis ole kansojen Eurooppaa ilman perheiden Eurooppaa, muistutti Korhola.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *