Mukavuuslippulaivojen turvallisuustarkastukset

15.2.2000

Suullinen kysymys ministerineuvostolle Euroopan parlamentin täysistunnossa Strasbourgissa

Helmikuun täysistunnon kyselytunnilla Eija-Riitta Korhola tiedusteli neuvostolta Kotkan sataman ulkopuolella seisseen kemikaalilaivan kohtaloa:

Arvoisa puhemies,

Kotkassa, Suomessa on parhaillaan kemikaaleja kuljettava laiva, joka purjehtii mukavuuslipun alla. Laiva on ankkuroitu sataman ulkopuolelle, koska sen kunto on turvallisuusriski satamalle ja lähialueille ja koska sen kuntotarkastusta ei voida saattaa loppuun maksajan puutteessa. Onko EU:lla minkäänlaisia mahdollisuuksia luoda yhtenäinen tarkastusjärjestelmä, jossa myös taataan yhteisön varoista maksu niiden mukavuuslippulaivojen osalta, jotka eivät itse kykene maksua hoitamaan?

Korholan kysymys liittyy aikaisemmin esitettyyn kysymykseen siitä, mihin toimenpiteisiin neuvosto aikoo ryhtyä valvoakseen mukavuuslipun alla purjehtivien, ympäristölle vaarallisten tankkerien pääsyä yhteisön vesille.

Kotkassa seissyt kemikaalilaiva odotti lupaa päästä täyttämään lastinsa Kotkan satamaan, jotta se pääsisi lähtemään päämääräänsä Kiinaan. Lupa myönnettiin laivalle 17.2 muutamien päivien odottelun ja laivaan tehtyjen korjausten jälkeen.

Kysymyksen tekohetkellä puheenjohtajamaan edustajalla ei ollut käytössä sellaisia tietoja, joiden perusteella hän olisi osannut vastata Korholan kysymykseen.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *