Jäähyväiset EsalleSuomen Kuvalehti

Viime viikolla filosofi Esa Saarinen, 44, piti jäähyväisluentonsa Helsingin yliopistolla. Yleisön suosima luentosarja päättyi juhlavasti ruusutulvaan ja yliopiston kanslerin mitalinojennukseen. Säkenöivä verbaalitykki aikoo vastaisuudessa keskittyä yrityskonsultointiin ja kirjoittamiseen. Jos liike-elämä vie mennessään yliopistoon turhautuneen mediafilosofin, pitkä ja värikäs akateeminen ura saattaa jäädä lopullisesti taakse.

Kumpaa ihailet, Saarista vai Steinbockia, kysyi nuori naisopiskelija syksyllä 1980, kun olin aloittanut filosofian opiskelun Helsingin yliopistossa. Ulkomailta tulleena oli pakko myöntää, etten tiennyt kummastakaan mitään. Tietämättömyys karisi nopeasti, sillä nuoret tohtorit hallitsivat keinot: Dan Steinbock paljasti rintakarvansa ja Esa Saarinen koko elämänsä.

Punktohtori Saarisen maineen kasvaessa filosofian opiskelijoiden lukumäärä lisääntyi tuntuvasti; samalla myös sukupuolijakauma alkoi muuttua. Yhtäkkiä teoreettinen filosofia ei enää ollutkaan jyrkän miesvaltainen opiskeluala. Ainakin yleisopintojen luennoilla alkoi parveilla nuoria kauniita naisia.

Luennoidessaan nuori Saarinen veti mieluusti filosofisten dilemmojen esimerkit rakkauselämästä: “Siis jos mä niinku rakastelen jotain daamia, niin onko sen oleminen olemista itselleen vai olemista toiselle…” Siinä ohessa selvisivät mm. eksistentialismin tai feminismin perusteet.

Siihen aikaan Esalla ei ollut Pipsaa. Oli innostus, mutta ei kiintopistettä.

Kun Pipsa Pallasvesa 80-luvun puolivälin jälkeen tuli Saarisen elämään, alettiin pohtia kuultaisiinko enää koskaan luentoa, jossa Kuningatarta ei mainittaisi. Näin ei tiettävästi tapahtunut, ainakaan minun aikanani.

Nyt, reilu vuosikymmen myöhemmin, kysyn luentosarjan osallistujilta, onko Saarisella enää ollut tapana mainita Pipsaa. “On, ihan joka kerta.”

Kuitenkin Saarinen on muuttunut, ilmiselvästi. Mies, joka muutama vuosi sitten ilmoitti Kuka kukin on -kirjassa harrastuksikseen ruusujen ja kahviloiden lisäksi “systeemikritiikin”, pohtii nykyään vakavoituneena, onko kritisoiminen sittenkään niin hyödyllistä kuin olemme tottuneet ajattelemaan.

“Kritiikki maailman älyllisen haltuunoton muotona on yliarvostettu, ennemminkin terävöittäisin kykyä ajatella toisin – luovasti, täydentävästi – kuin ajatella kriittisesti. Silloin ei etäännytä toisesta ihmisestä vaan hankkiudutaan rinnakkainoloon toisen ajattelijan kanssa. Mukana on yhteisöllinen elementti”, hän laukoo pinkinvärisessä puvussa ja pantterikuvioisissa kengissä.

Jo kolmatta vuotta Saarinen on vetänyt kurssia onnistumisen filosofiasta ja psykologiasta yhdessä psykologi Kirsti Longan kanssa. Alunperin Risto Ihamuotilan yliopiston avajaispuheessa vuonna -95 esittämän ehdotuksen pohjalta ideoidut luentosarjat ovat olleet suuri yleisömenestys.

Kurssille osallistuvien ihmisten antama palaute on yltiöpositiivinen, on saatu voimaa elämään ja lähdetty iloisina pois. Se saa sivullisen lähes vaivautumaan: ollaanko nyt luennolla vai herätyskokouksessa?

Luennon aikana Saarinen ja Lonka pistävät yleisön hetkeksi keskustelemaan pienissä ryhmissä. Vuorossa on ryhmissä tapahtuva “uskomattoman räjähdysvoimainen energiakeskustelu”, jolle varataan aikaa 20 sekuntia. Yleisöltä kysytään mikä kuluneen kevään luentosarjassa on jäänyt päällimmäiseksi mieleen.

Saarinen kiertää mikrofoni kädessä hakemassa vastauksia. “Elämän kehyskertomuksen” pohtiminen on humauttanut veren päähän yhdelle, toinen antaa palautteen Saarisen kengistä: “Mua on aina hykerryttänyt kun olen katsellut niitä. Kun esimerkiksi ne Mikki Hiiri -kengät ovat aina ihan eri asia kuin se yläosa.” Kolmas kertoo saaneensa takaisin elämänilon: “Ystävät ovat alkaneet kysellä olenko rakastunut.” Joku taas on vapautunut epäonnistumisen peloista ja uskaltanut kukoistaa.

Jäähyväisjuhlan yllätysnumerona paikalle saapuu kansleri Ihamuotila, joka ojentaa Saariselle yliopiston pronssisen mitalin “kiitokseksi luentosarjan alkuunsaattamisesta ja luovan hulluuden tuomisesta yliopistolle”. “Toivon, että tämä panee Esan ajattelemaan, että eikö sittenkin kannattaisi jatkaa tulevaisuudessa”, Ihamuotila kommentoi yleisön runsaita aplodeja.

Kun tulee Saarisen oman puheen aika, yleisö jälleen kerran sekä itkee että nauraa. Myös miehet nieleskelevät.

Mikä siis on hänen salaisuutensa? “Se mies on kuin ilokaasu, tehoaa jälkiä jättämättä. Kaikki ovat hurjan vaikutettuja mutta eivät jälkeenpäin muista miksi”, analysoi eräs Saarista kuunnellut päätoimittaja.
“Hän edustaa uutta yrityskulttuuria, näitä äidin yllyttämiä poikia, kuten Sarasvuokin”, sanoo ihmisiä työkseen tarkkaileva ohjaaja. Kouluttajan ammatissa vuosia toiminut mies puolestaan pitää Saarisen antia yksinkertaisena psykologiana, joka kuorrutetaan vetävillä käsitteillä.

Saarisen työpari tohtori Kirsti Lonka myöntää Saarisen helppouden. Hän pitää sitä kuitenkin näennäisenä: “Se on balettitanssijan kepeyttä, sitä että hyvä esitys antaa vaivattoman vaikutelman eikä läähätys kuulu. Esa muokkaa asiat näennäisesti yksinkertaiseen muotoon. Mutta jos ajatellaan itse substanssia, helppoa se ei ole. Esa lukee aivan koko ajan ja hankkii lisää tietoa, huomattavasti enemmän kuin minä ikinä ehdin.”

Filosofikollega Thomas Wallgrenilta kysyttäessä tämä tuskailee, miksi ylipäänsä pitäisi puhua juuri Saarisesta. Mutta miksi ei, vastustan – tuote nimeltä Esa Saarinen kuuluu populäärikulttuuriin, jossa normaali painovoima ei päde.
“Filosofialle on tietenkin ongelma, että meillä on filosofi, joka on lööppinimi. Ja koko filosofia on julkisuudessa mytologisoitu; siihen kohdistuu vääriä odotuksia”, Wallgren sanoo.

Hän antaa tunnustusta Saariselle hurmaavana esiintyjänä ja älykkäänä keskustelijana. “Hän on myös hirveän hyvä oivaltamaan merkityksiä tässä ajassa, joka potee merkityksen katoa. Se, että joku osaa kirkkaasti näyttää perusasioiden arvon, on merkittävää.”

“Mutta sitten – Esa suhtautuu itseensä ja maailmaan luvattoman kevyesti. Hän ei ole koskaan miettinyt vakavasti, mikä on esimerkiksi hänen suhteensa kehitysmaihin; hän haluaa olla menestyjien puolella. Pinnallinen näkemys menestyksestä on moraalisen sokeuden ja piittaamattomuuden lähde”, sanoo Wallgren ja lisää, että sama puute toki vaivaa muitakin kuin Saarista.

Saarinen itse ei jaksa kiistää Wallgrenin moitetta. “En tiedä, voisiko kaikkeen olla kantaa. Maailmassa on vääryyksiä, joiden eteen ei ole voimia tehdä”, hän miettii hiljaisena.

Luento on ohi. Saarinen on puhunut rinnallakulkijoiden tuesta, sisäisen kutsun kuuntelemisesta, sinapinsiemenestä, josta kasvaa puu. Hän sanoo puhuvansa mieluummin haavojen kielestä kuin heikkoudesta, “koska haava on jotakin sellaista, mistä voi parantua – jos kykenee käynnistämään anteeksiannon prosessin.”

Kristillistä terminologiaa? Armoa? Mitä entiselle uhmakkaalle sankarille on tapahtunut?
“Sama se, mitä terminologiaa se on. Minua kiinnostaa yhä vähemmän vaikutuksen tekeminen. Yhä enemmän haluan, että asiat tulee sanotuksi niin kuin ne tulee. Haluan olla totta; rehellinen niille teemoille, jotka aidosti tulee ilmaistuksi mun kautta.”

Entä Esa Saarisen jäähyväisluennon viimeiset sanat? “Jokainen on tavattoman hauras, riippumatta siitä millaisia sankaritekoja on saavuttanut. Näihin sanoihin haluan päättää tämän kevään.”

KUVATEKSTIT

“Tämä on näillä näkymin dosentti Saarisen viimeinen luento yliopistolla. Toivotaan, että hän lähtee niin hyvällä mielellä, että tulee vielä takaisin.” (Kirsti Lonka luennon alussa)

“Tuo Kirsti on kyllä aivan ihana eikä tuo Esakaan niin kamalan snobilta enää vaikuta. Muistan kuinka olin raivoissani joskus filosofian luennolla, kun tyttöjen housut kostuivat Esan lasketellessa menemään.” (Ote erään kurssilaisen luentopäiväkirjasta)

Eräs Saarisen kuuluisimmista kenkäpareista on pantterikuvioinen malli: “Yksi asia, joka mua on huvittanut, on Esan kengät. Mua on aina hykerryttänyt, kun olen katsellut niitä.” (Osallistujan kommentti viimeisellä luennolla)

“Miksi rinnallaolo ja siitä puhuminen on niin tärkeätä? Siksi, että tuhon, julmuuden ja latistuksen voimat pitävät huolta itsestään, vastavoimat ei. Olennaista on se, kuka pysyy rinnallasi. Sillä ympärillä häärii keppihyypiöitä, jotka tökkii tultasi sammuksiin.”

“Tää oli aivan mainio tää vanhempi rouva, jonka kanssa kävin uskomattoman energiakeskustelun arkiluovuudesta. Se oli luova naama. Sen näki heti. Sillä oli niin paksut silmälasitkin, että mun oli pakko kysyä niistäkin. Se ei ollut sellainen, joka tuijottaa kun maksalaatikkoblokki pyörii mikroaaltouunissa vaan sellainen, joka kikkailee päivätansseissa.” (Ote erään kurssilaisen luentopäiväkirjasta)

Eija-Riitta Korhola

Suomen Kuvalehti, Toukokuu 1998

Share Button

58 kommenttia artikkeliin “Jäähyväiset EsalleSuomen Kuvalehti

 1. This is very interesting, You’re a very skilled blogger. I have joined your rss feed
  and look forward to seeking more of your excellent post. Also, I have shared your web site in my social networks!

 2. Hey there this is kinda of off topic but I was
  wondering if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with
  HTML. I’m starting a blog soon but have no coding know-how so I wanted to get guidance from
  someone with experience. Any help would be greatly appreciated!

 3. I just couldn’t leave your web site prior to suggesting that I actually loved the standard info a person provide for
  your guests? Is gonna be again regularly to check up on new posts

 4. There is definately a lot to learn about this issue.

  I like all of the points you’ve made.

 5. Wow, this article is nice, my sister is analyzing these kinds of things, therefore
  I am going to inform her.

 6. Hi my friend! I want to say that this article is awesome, nice written and include almost
  all important infos. I’d like to peer extra posts like this .

 7. The other day, while I was at work, my cousin stole my iphone and tested
  to see if it can survive a 30 foot drop, just
  so she can be a youtube sensation. My apple ipad is now destroyed
  and she has 83 views. I know this is entirely off topic but I had to share it with someone!

 8. Hi there I am so thrilled I found your web site, I really
  found you by mistake, while I was browsing on Digg for something else, Anyways I am
  here now and would just like to say thanks
  a lot for a fantastic post and a all round
  interesting blog (I also love the theme/design), I don’t have
  time to look over it all at the moment but I have bookmarked it and also added your RSS feeds, so when I
  have time I will be back to read more, Please do keep up the awesome b.

 9. Today, I went to the beach with my kids. I found a sea shell and
  gave it to my 4 year old daughter and said ”You can hear the ocean if you put this to your ear.” She placed the shell
  to her ear and screamed. There was a hermit
  crab inside and it pinched her ear. She never wants
  to go back! LoL I know this is totally off topic but I had to tell someone!

 10. This is a topic that is close to my heart… Thank
  you! Exactly where are your contact details though?

 11. Simply wish to say your article is as surprising.
  The clearness on your publish is just nice and that i can suppose you’re knowledgeable on this subject.
  Well together with your permission let me to grasp your feed to keep up to date with drawing
  close post. Thank you a million and please continue the gratifying work.

 12. Does your website have a contact page? I’m having a tough time locating it but, I’d like to send you an email.
  I’ve got some recommendations for your blog you might be interested
  in hearing. Either way, great site and I look forward to seeing
  it expand over time.

 13. Thanks for sharing your thoughts. I truly appreciate your efforts and I will be waiting for
  your further post thanks once again.

 14. Howdy are using WordPress for your blog platform? I’m
  new to the blog world but I’m trying to get started and
  set up my own. Do you need any coding expertise
  to make your own blog? Any help would be really appreciated!

 15. Your means of explaining all in this post is actually nice, all
  be able to without difficulty know it, Thanks a lot.

 16. Thanks for finally writing about > Jäähyväiset EsalleSuomen Kuvalehti – Eija-Riitta Korhola < Liked it!

 17. I read this piece of writing fully about the resemblance of
  most recent and earlier technologies, it’s remarkable article.

 18. Hi, Neat post. There’s a problem together with your website in internet explorer, might
  check this? IE still is the market leader and a large
  element of other people will miss your magnificent writing due to this problem.

 19. Just desire to say your article is as amazing.
  The clarity in your post is just great and i could assume you’re an expert on this subject.
  Well with your permission let me to grab your feed to keep up to date with forthcoming post.
  Thanks a million and please continue the gratifying work.

 20. It is the best time to make some plans for the long run and it is time to be happy.
  I have read this publish and if I may I wish
  to recommend you some fascinating things or advice. Maybe you could write next articles referring
  to this article. I want to learn more things approximately it!

 21. I’ve been browsing online more than 3 hours today, yet I never found any
  fascinating article like yours. It is beautiful worth sufficient for
  me. In my opinion, if all website owners and bloggers made excellent
  content material as you probably did, the web will probably be much more useful than ever
  before.

 22. Hey! I just wanted to ask if you ever have any issues with hackers?
  My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing many months of hard work due to no back up.
  Do you have any methods to stop hackers?

  my page … weight loss book

 23. Excellent beat ! I wish to apprentice while you amend your web site,
  how could i subscribe for a blog site? The account aided me
  a acceptable deal. I had been tiny bit acquainted of this your broadcast offered bright clear idea

  Also visit my blog – Geraldine

 24. Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video to make your point.
  You definitely know what youre talking about, why waste your intelligence on just
  posting videos to your blog when you could be giving us something enlightening to read?

 25. Hi, Neat post. There’s a problem together with your web site
  in web explorer, would check this? IE nonetheless is the market chief and a good portion of other people will
  miss your fantastic writing because of this problem.

  Here is my web page :: talk-video.com

 26. I am curious to find ouut what blog system you have
  been working with? I’m having some minor security issues wih my latest site and I would lke to find
  something more safeguarded. Do you have any recommendations?

  Feel free tto surf to my web blog pubg hack

 27. Excellent beat ! I wish to apprentice while you amend your
  web site, how can i subscribe for a blog web site? The account aided me
  a acceptable deal. I had been a little bit acquainted of this your broadcast provided bright clear concept

  My homepage – best acne skin care

 28. Thanks for ones marvelous posting! I genuinely enjoyed reading it, you might be a great author.
  I will be sure to bookmark your blog and will often come back
  someday. I want to encourage you continue your great writing, have a nice holiday weekend!

  Visit my site :: eating pyramid

 29. hello there and thank you for your information – I’ve certainly
  picked up something new from right here. I did however expertise several technical points using this site, since I experienced to reload
  the website a lot of times previous to I could get it to load properly.
  I had been wondering if your web host is OK?
  Not that I’m complaining, but slow loading instances
  times will sometimes affect your placement in google and could damage your quality score if ads and
  marketing with Adwords. Well I’m adding this RSS to my e-mail and could look
  out for a lot more of your respective exciting content.
  Ensure that you update this again very soon..

  Feel free to visit my web site: eradicates eczema

 30. Thanks a lot for being the tutor on this subject.
  I enjoyed the article a lot and most of all appreciated the way in which you handled the aspect I regarded as being controversial.
  You’re always rather kind to readers much like me and help me in my lifestyle.
  Thank you.

  my website :: tankless hot water heater

 31. Its like you read my mind! You appear to know so much about this, like you wrote the book in it or something.
  I think that you can do with a few pics to drive the message home
  a bit, but instead of that, this is excellent blog.

  A great read. I will definitely be back.

  Have a look at my website; http://www.a913.vip

 32. I really wanted to write a small message in order to thank you for all the precious guides you are giving at
  this website. My considerable internet look up has finally been compensated
  with awesome points to exchange with my two friends.
  I would state that that most of us website visitors are very much endowed to be in a decent
  network with very many outstanding people with
  very helpful secrets. I feel somewhat fortunate to have
  discovered your entire website page and look forward to some more brilliant
  times reading here. Thank you again tips for weight loss a lot of things.

 33. hey there and thank you for your info – I have certainly picked up something new
  from right here. I did however expertise several technical issues using this site, as I experienced to reload the website lots
  of times previous to I could get it to load correctly.
  I had been wondering if your web host is OK? Not that I am complaining, but
  sluggish loading instances times will very frequently
  affect your placement in google and could damage your high
  quality score if ads and marketing with Adwords.
  Well I’m adding this RSS to my email and could look out for much more of your
  respective intriguing content. Make sure you update this again very soon..

  Feel free to surf to my web-site … http://www.aniene.net

 34. You actually make it seem so easy with your presentation but I find this topic
  to be actually something that I think I would never understand.

  It seems too complicated and extremely broad for me.
  I’m looking forward for your next post, I will try to get
  the hang of it!

  Take a look at my webpage – hemp seed oil capsules

 35. Thank you a lot for sharing this with all folks you really know
  what you are speaking about! Bookmarked. Kindly also visit my site =).
  We will have a link change arrangement between us

  my page: seed bank

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *