Mistä moraali alkaa

12.5.1997

MUSTAVALKOISUUS VIE POHJAA MORAALILTA KUIN MORAALILTA.

Aborttifilmin esitys peruttiin soveliaisuussyistä, kertoi The Independent viime viikolla vaalisivuillaan. Britannian vaaleihin osallistuvan abortinvastaisen Pro-Life Alliancen (PLA) vaalifilmi sisälsi pätkiä, joissa näytettiin rikkileikeltyjen sikiöiden ruumiinosia, kuten pikku jalkoja ja käsiä. BBC:n perustelu hyllyttämiselle oli esityksen loukkaavuus.

“Jos tämä filmi on niin kauhea, ettemme saa katsoa sitä, miten ihmeessä abortteja saa tehdä tässä maassa 500 joka ikinen päivä”, ihmetteli puolueen puheenjohtaja Bruno Quintavalle.

Hän on tietenkin oikeassa, vaikka perustelu ei menisikään läpi etiikan kurssin loppukokeessa. Teon julkisen näyttämisen kyseenalaisuudesta ei seuraa automaattisesti  itse teon kyseenalaisuus. Aika monen ruumiintoiminnonkin kanssa olisimme muuten ahtaalla.

Totuuden näyttäminen ihmisen aiheuttamasta kärsimyksestä on silti välillä paikallaan, olivatpa kohteena eläimet tai lapset. Jos kansakunta ei kestä totuutta tekemisistään, on syytä huolestua.

Mielenkiintoinen yksityiskohta episodissa on, että ihmisoikeusjärjestö Liberty on luvannut tukea aborttipuoluetta, mikäli tämä nostaa haasteen  ohjelman  hyllyttäneitä televisioyhtiöitä vastaan. Siitäkin huolimatta, että PLA on naisten oikeuksia puolustavan Libertyn poliittinen vihollinen. Oikeutta aborttiin puolustava Liberty siis suostuu puolustamaan abortinvastustajia, koska näiden mielipiteen ilmaisuvapaus on joutunut uhatuksi.

Yksinkertaisesti ihastuttavaa! Kumarran Libertyn stoalaisen suvaitsevaiselle asenteelle. Juuri näin monimutkaista elämä onkin, ja viisas sen tunnustaa. Tärkeitä arvoja ei voida aina puolustaa mustavalkoisesti ja suoraviivaisesti.

Tällaista viisautta abortinvastustajatkin tarvitsisivat. Heidän pahimmat puutteensa eivät liity siihen mitä he sanovat vaan siihen mitä he jättävät sanomatta, nostaessaan yhden tavoitteen selkeästi yli muiden. Jos samat ihmiset ilmaisevat huolensa myös muusta väkivallasta, eläinten oikeuksista, aseista, sodista, kehitysmaiden riistosta ja naisen asemasta, minulla ei ole mitään vaikeuksia mennä heidän rinnalleen.

Aihe liittyy kysymykseen siitä, mistä moraali alkaa. Vääryyden tuomitseminen ilman sen ympärillä tapahtuvaa ja siihen liittyvien vääryyksien sarjaa on tekopyhää.

Lukemani juttu pani kuitenkin miettimään. Mitenköhän vihreissä? Saako muuten näissä piireissä vastustaa sikiöille tuotettua kärsimystä yhtä pontevasti kuin eläimille tuotettua? Mitä sitten tapahtuisi? Ja miksi?

Vihreä Lanka, toukokuu -97

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *